AOPK ČR: CHKO Jizerské hory bude mít pro návštěvníky nové informační středisko

14.10.2024 10:15 | Tisková zpráva

V těchto dnech začínají práce na přestavbě zchátralého objektu v Mariánskohorských Boudách nedaleko Albrechtic a Josefova Dolu v Jizerských horách. Po nezbytných úpravách se promění v informační středisko chráněné krajinné oblasti a stane se součástí celorepublikové sítě Dům přírody.

AOPK ČR: CHKO Jizerské hory bude mít pro návštěvníky nové informační středisko
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Mariánskohorské Boudy jsou jedinečné místo, nejzápadnější enkláva budního hospodaření, jaké známe Krkonoš. K Protržené přehradě vyrážejí na výlet tisíce lidí a informační středisko jim mimojiné nabídne zajímavou expozici o Jizerských horách, ve které každý prvek vypráví jinou část příběhu tohoto pohoří. Propojení expozice s okolím navíc umožní její prohlídku i mimo provozní dobu informačního střediska. Omlouváme se místním i návštěvníkům za stavební ruch po dobu přestavby,“ říká Tomáš Korytář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Návrh přestavby objektu na informační středisko vychází z tradičního archetypu horské architektury Jizerských hor, který doplňují současné technologie. Vzhledem k izolaci enklávy Mariánskohorských Bud jsou jedinými zdroji v místě voda, vítr a slunce. Stavba si tak bude muset dokázat vyrobit velkou část energie sama. Fotovoltaická elektrárna nebude položená na střeše, ale integruje se přímo do krytiny, stane se tak na pohled "neviditelnou". Zimní výkyvy fotovoltaiky doplní energie z propanového generátoru.

„Jsem rád, že se nám podařilo na přestavbu získat potřebné finance. S provozem  informačního střediska tu počítá Koncepce práce s návštěvnickou veřejností chráněné krajinné oblasti, stane se součástí sítě domů přírody, které postupně v chráněných krajinných oblastech pro návštěvníky otvíráme. Chceme jim představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda rozmanitá. Rádi bychom, aby se také dozvěděli, co dělat proto, aby taková zůstala i v budoucnu,“ dodává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Investorem akce je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, zdrojem financí Národní plán obnovy-POPFK.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia

13:20 ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia

Česká národní banka (ČNB) obdržela speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia za…