AOPK ČR: Rekordní rok: 38 hnízdících párů tenkozobců na Mlýnském rybníku u Lednice

07.08.2024 22:28 | Tisková zpráva

V národní přírodní rezervaci Lednické rybníky, které je Mlýnský rybník součástí, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vytváří podmínky pro řadu druhů rostlin a živočichů, jejichž životní nároky jsou často protichůdné. Proto každoročně jeden z rybníků částečné letní. Letos přišla řada na Mlýnský rybník (Apollo). Poté, co byl v zimě ponechán úplně bez vody, byl napuštěn na hladinu o cca 1,3 m nižší, než je tzv. normální hladina. Pro řadu druhů to znamená optimální podmínky. Letos tu například zahnízdilo rekordních 38 párů vzácných tenkozobců opačných.

AOPK ČR: Rekordní rok: 38 hnízdících párů tenkozobců na Mlýnském rybníku u Lednice
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Bahňáci na obnaženém dně vytvořili rekordní hnízdní kolonii nejen v počtu hnízdních párů, ale i počtu druhů. Na Mlýnském rybníce úspěšně vyvedl mláďata kulík říční, čejka chocholatá, vodouš rudonohý, pisila čáponohá a tenkozobec opačný. Počet párů tenkozobců opačných byl nejvyšší v historii hnízdění tohoto druhu na Lednických rybnících, hnízdilo tu nejméně 38 párů.

„Bylo to opravdu neuvěřitelné. Mlýnský rybník připomínal stepní jezera v severním Rakousku, kam se za pozorováním ptáků sjíždějí ornitologové z celé Evropy. Rekordní sezóny bychom ale nedosáhli bez spolupráce s hospodářem, Rybničním hospodářstvím, s.r.o. Voda se dopouštěla řízeně a díky tomu se podařilo až do vylíhnutí posledního mláděte udržet hlavní hnízdní kolonii oddělenou na ostrově a v bezpečí před suchozemskými predátory, jako je například liška. U jiné části kolonie jsme poprvé na Lednických rybnících vyzkoušeli elektrický ohradník, který měl ochránit hnízda na poloostrově. To se podařilo, všech 12 sledovaných párů se podařilo uchránit a naprostá většina z nich úspěšně vyvedla mláďata,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nejen ornitologové si však přišli na své. Ve vypuštěném rybníce se vytvořilo vzácné rostlinné společenstvo obnažených den teplých oblastí včetně slanomilných druhů typických pro Lednickou rybniční soustavu. Jeden z nich, solenka Valerandova, vytvořil na Mlýnském rybníce početně nejbohatší populaci v historii. Letošní rok je i ve znamení prvonálezu pro tento rybník, kdy se tu poprvé  podařilo najít ostřici šáchorovitou.

„Nejen s těmito druhy se budou moci návštěvníci seznámit na exkurzi, kterou na Mlýnský rybník pořádáme  24.srpna. Bude již druhou v pořadí. První, červnová, byla zaměřena právě na hnízdící bahňáky,“ uzavírá Vlastimil Sajfrt.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

7:05 Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

Česká pošta informuje o současném stavu svého provozu. Seznam uzavřených nebo již otevřených provozo…