APAS: Nucený odchod protidrogového koordinátora Vobořila se jeví jako problematický, navzdory slibům se vláda nemá k navýšení prostředků na prevenci

28.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb se znepokojením konstatuje, že navzdory opakovaným slibům od představitelů několika koaličních stran stále není dořešeno avizované navýšení prostředků na prevenci a léčbu v oblasti závislostí na rok 2025. Na navýšení od příštího roku se přitom koalice shodla na jednom ze svých jednání již loni na podzim.

APAS: Nucený odchod protidrogového koordinátora Vobořila se jeví jako problematický, navzdory slibům se vláda nemá k navýšení prostředků na prevenci
Foto: APAS
Popisek: Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) - logo

Doteď ale nedošlo k závazné dohodě, přitom projednávání rozpočtu na příští rok se už na vládní úrovni intenzivně řeší. Asociace proto apeluje na koalici, aby svá slova dodržela. Bez toho nebude možné reagovat na rostoucí problém digitálních závislostí a zhoršujícího se duševní stavu dětí a mladistvých, včasně reagovat posílením substituční léčby na hrozbu nástupu fentanylu, řešit rozšířené domácí násilí, kde je takřka vždy přítomen alkohol a obecně nebude možné splnit takřka nic z toho, co si vláda loni vytyčila v Akčním plánu v dané oblasti.

Oblast adiktologických (protidrogových) služeb spadá přímo pod premiéra Petra Fialu, finance má na starosti jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura. Primární zodpovědnost za budoucí podobu péče o závislé a jejich okolí je tak na bedrech hlavní vládní strany ODS.

Materiál, který koalice opakovaně projednává, hovoří o navýšení prostředků na prevenci na zhruna miliardu. Z “daní z neřesti” se přitom každoročně vybere kolem 80 miliard.

„Koalice si loni před prázdninami jednomyslně schválila ambiciózní cíle, kterých chce dosáhnout v této oblasti a automaticky jsme počítali s tím, že se schválením cílů přijde ruku v ruce i potřebná finanční alokace. To se ale k našemu údivu nestalo nejen v loňském roce, ale zatím nemáme zprávy ani o tom, že by to bylo schváleno na rok příští, jak bylo přitom opakovaně přislíbeno. Momentálně to vypadá tak, že jedna strana se vymlouvá na druhou, přitom budoucnost péče o nemocné je společná zodpovědnost celé vlády,” říká Helena Gherasim, předsedkyně rady Asociace a dodává: „Ukazuje se, že odchod Jindřicha Vobořila se začíná negativně projevovat okamžitě a že dohody, které byly garantovány ním, už neplatí. Domníváme se, že je na vážné zamyšlení vlády, a to klidně už na dnešním jednání, jestli Vobořilův odchod je opravdu krok správným směrem z hlediska zodpovědného přístupu k této oblasti. Každopádně pokud současně Vobořil odjede a vláda rezignuje na svoje sliby a cíle v této oblasti a fungování služeb do příštích let nezajistí, bude to zoufalý výsledek pětikoalice, který bude mít nežádoucí dopady na veřejné zdraví i bezpečnost.”

Jiří Richter, místopředseda Asociace a ředitel SANANIMu uvádí: „Stát vybírá na “daních z neřesti” vysoké desítky miliard. Do služeb jde přes hlavní rozpočet Úřadu vlády však jen něco kolem 300 milionů, ani ne jedna dvousetina toho, co se vybere. A jen loni se v rámci konsolidačního balíčku navýšil výběr těchto daní o cca 7 mld., v přípravě je zdanění psychomodulačních látek atd. Převis výběru daní nad tím, co se investuje do prevence, je obří. Jsme přesvědčeni, že je morálně neobhajitelné, aby stát řešil u závislostí pouze příjmovou stránku a nedíval se na tu výdajovou, která je daleko vyšší. Snížit se může pouze tím, že půjde dostatek financí do prevence, o čemž s vládou dlouhodobě jednáme, bohužel nemáme doteď jasnou odpověď.”

Matěj Hollan, ředitel Asociace zakončuje: „Zodpovědnost za to, jestli bude v České republice dostupná léčba závislosti na alkoholu - přičemž dnes jsou čekací doby mnoho měsíců a tedy zcela neefektivní - jestli bude dostatek péče pro mladistvé potýkající se digitálními závislostmi a velkými dopady na duševní zdraví, jestli se bude dařit snižovat negativní dopady kouření či předcházet nástupu fentanylu nebo reagovat na nárůst HIV, má pouze vláda, která si buď tyto služby objedná nebo neobjedná. Je to čistě na nich, přičemž ví, že prostředky investované do prevence a včasné léčby jsou mnohonásobně menší než následná sanace škod – domácí násilí, kriminalita, léčba HIV, žloutenek, chorob způsobených alkoholem či tabákem. Stejně jako jestli zde bude péče o děti a mladistvé, kteří se potýkají s rostoucími duševními problémy, kdy příčinou je velmi často rizikové a závislostní chování na sociálních sítích. Agenda patří přímo pod premiéra Fialu, tento apel na dotažení předchozích slibů proto adresujeme zejména jemu a věříme, že se to co nejdříve dotáhne.”

Asociace doplňuje, že mimo dříve slíbeného navýšení prostředků na prevenci a léčbu leží na Úřadě vládě už delší dobu připravený zákon o Agentuře pro financování a koordinaci v oblasti závislostí, který jako jediný může sektor služeb a vůbec celou agendu stabilizovat. Tento zákon vláda doposud také dluží.

APAS (Asociace poskytovatelů adiktologických služeb - více ZDE) je jedinou střešní organizací sdružující adiktologické služby v České republice. Založena byla v roce 1995 a má za sebou téměř 30 let zkušeností. V současnosti sdružuje 35 organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí. Svoje aktivity rozvíjí také prostřednictvím šesti odborných sekcí, které sdružují odborníky v oboru prevence a léčby závislostí. Mezi hlavní úkoly asociace patří nyní prosazení požadavku JEDNA DVACETINA NA PREVENCI, jejímž cílem je zajistit dostatečné průběžné financování adiktologických služeb, především v návaznosti na opatření tzv. konsolidačního balíčku, který přijala Vláda ČR ve druhé půli roku 2023. Mezi další aktivity patří například realizace projektu s názvem Systémové zajištění péče pro vězněné uživatele drog a jejich následná kontinuita pro propuštění, financovaný z Norských fondů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra: Složky integrovaného záchranného systému jsou připravené

22:03 Ministerstvo vnitra: Složky integrovaného záchranného systému jsou připravené

Na základě předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu se sešel Ústřední krizový štáb. Ve…