API: Firmy mohou žádat o dotace na výstavbu větrných elektráren, ve výzvě jsou připraveny tři miliardy

30.06.2024 11:27 | Tisková zpráva

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), začala přijímat žádosti o dotace ve výzvě Obnovitelné zdroje energie – větrné elektrárny.

API: Firmy mohou žádat o dotace na výstavbu větrných elektráren, ve výzvě jsou připraveny tři miliardy
Foto: API
Popisek: Agentura pro podnikání a inovace, logo.

Firmy tak mohou začít žádat o finanční podporu na výstavbu větrných elektráren. Výzvu vyhlásilo 14. června 2024 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP TAK. API bude žádosti přijímat do 31. října 2025. Pro žadatele jsou připraveny celkem 3 miliardy korun.

Výzva se zaměřuje přímo na výstavbu větrných elektráren a tím na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v ČR. Konečným cílem je pak přechod k nízkouhlíkovému hospodářství a celkové zlepšení ovzduší.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22328 lidí

„Věříme, že ze strany podnikatelů bude o realizaci projektů větrných elektráren velká poptávka, zvlášť v době nestabilních cen energií. Firmy tak mohou přispět ke snížení energetické závislosti ČR na dovozu energií ze zahraničí a na omezených domácích fosilních palivech a posílit tak naši soběstačnost v dodávkách elektrické energie,“ říká Jan Piskáček, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace.

Firmy mohou ve výzvě získat na jeden projekt až 65 procent ze způsobilých výdajů zpět formou dotace. Podrobné informace o této výzvě jsou dostupné ZDE.

Program OP TAK navazuje svým zaměřením na program OP PIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost). Je tak pokračujícím stěžejním programem na podporu českých podnikatelů s financováním ze strukturálních fondů Evropské unie.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP TAK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem na zelené lince 800 800 777, programy@agentura-api.org. Všechny služby, poskytované API zájemcům o dotace, jsou zdarma.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační program podpory OP TAK. Mezi hlavní aktivity API patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

DPP loni dosáhl rekordního obratu i tržeb, výsledek hospodaření skončil ziskem 1,223 miliardy

7:23 DPP loni dosáhl rekordního obratu i tržeb, výsledek hospodaření skončil ziskem 1,223 miliardy

Výsledek hospodaření Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) za rok 2023 skončil po započtení odložené…