Agrární komora: K velikonočním svátkům patří česká vajíčka a české kuře

13.04.2017 11:12 | Zprávy

Velikonoce jsou od nepaměti obdobím, kdy je poptávka po vejcích výrazně zvýšená, a to především z důvodu jejich využití ke zdobení na všemožné druhy kraslic, ale také pro jejich větší kuchyňské využití například k pečení oblíbených beránků či nejrůznějších nádivek. I proto tvoří Velikonoce jeden z vrcholů prodeje vajec a při této příležitosti určitě neškodí připomenout si po podzimní vlně kauz s nálezy salmonel v dovozových vejcích z Polska a aktuálně i v brazilském kuřecím masem několik zásad správného nákupu a rad, jak se zaměřit na výběr kvalitních a zdravotně nezávadných vajec a drůbežího masa tuzemského původu.

Agrární komora: K velikonočním svátkům patří česká vajíčka a české kuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Hledejte označení CZ 
České potraviny jsou dlouhodobě bezpečné, bez zásadních nálezů ve směru zdravotní nezávadnosti, s důslednou a trvalou veterinární kontrolou. Zároveň jsou místního původu, zajišťují odbyt našim zemědělcům a zhodnocují jejich práci. Jejich předností jsou také krátké dopravní vzdálenosti a provázanost na další odvětví. Jak k tomu říká Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory: „Český zemědělec je pod stálou a nekompromisní kontrolou všech dozorových orgánů, a to vlastně od nákupu a evidence osiva či chemických prostředků, přes vlastní pěstování a ochranu plodin, skladování úrody, její zkrmení či další zpracování a stejně tak v průběhu a procesu vlastní výroby potravin a jejího umístění do obchodu. To sebou sice nese značnou zátěž, ale věřím, že trvalou komunikací se spotřebiteli dokážeme tento fakt otočit v přednost, která se zúročí v upřednostnění českých potravin v nákupních košících.“

Dohledatelnost, až na úroveň konkrétního podniku či chovatele 
Po zadání číselného kódu například na spotřebitelském balení vajec nebo v tzv. oválu na obale masa a masných výrobků, který může mít podobu například „CZ 1234“ lze například na stránkách Státní veterinární správy zjistit, kdo a kde pro vás potravinu vyrobil.
K povinným údajům na obalu vajec patří: název a adresa podniku, který vejce balil; číslo třídírny udělené Státní veterinární správou, jakost a hmotnostní skupina (S, M, L), počet vajec, datum minimální trvanlivosti, metoda chovu nosnic, apod. Povinně značena jsou také vejce, a to: první číslice značí metodu chovu 1 – volný výběh, 2 – chov na podestýlce, 3 – klecový chov a 0 – ekologický chov. Dále je označení země původu vajec CZ, SK, PL, DE, NL, apod. Poslední čtyřčíslí je přiděleno jako registrační číslo chovu. Na podobném principu je značeno maso a masné výrobky. Tato identifikace zároveň představuje závazek českých zemědělců a potravinářů zodpovídat za kvalitu vlastní produkce. Státní veterinární zpráva k tomu vyjádřením Zbyňka Semeráda, ústředního ředitele dodává: „Státní veterinární správa kontroluje se srovnatelnou intenzitou jak domácí produkci vajec a drůbežího masa, tak zásilky ze zahraničí, jejichž množství rok od roku stoupá. Nejčastější závadou u zahraničních zásilek jsou chyby v povinném hlášení, které musí příjemce zaslat krajské veterinární správě minimálně 24 hodin před příjezdem zásilky. U domácí produkce převládají nedostatky v označení a sledovatelnosti. Obecně lze říci, že množství závad zjišťovaných u domácích produktů je nižší než u zásilek ze zahraničí a mírně klesá, zatímco u zahraničních zásilek je množství zjišťovaných závad dlouhodobě na stejné úrovni."

Hledejte značky kvality Klasa, Česká potravina – garantováno Potravinářskou komorou, České cechovní normy, Regionální potraviny, aj.
Jde o výrobky, které nejenže splňují základní kvalitativní ukazatele, ale zpravidla prokazují i nadstandardní vlastnosti například v chuti, složení, či tradici. Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR k tomu říká: „Jako zpracovatelé můžeme být jenom hrdi, že se nám daří účinně konkurovat jak v sortimentu, tak kvalitě a chuti. Potravinářská komora se značkami kvality a původu hlásí nejenom k bohaté tradici a umu českého potravinářství. U vajec a drůbežího masa je právě Český výrobek - garantováno PK ČR a Česká cechovní norma zárukou skutečně českého původu.“

Chovatelé pod tlakem administrativy a dovozů
Profesní svaz, tedy Českomoravská drůbežářská unie a v ní sdružení chovatelé dlouhodobě apelují na zvyšující se tlak dovozů, který často za neférových podmínek vytváří nerovnou konkurenci a ztěžuje pozici na našem trhu. „Soběstačnost se v posledních třech letech pohybuje na úrovni necelých 80 % tuzemské spotřeby, při tom naši chovatelé splňují veškeré požadavky kladené na welfare, tedy pohodu zvířat, podléhají přísným kontrolám a jsou schopni produkci navýšit. Často však máme pocit, že výrobky ze zahraničí mají volnější pohyb na trhu a to poškozuje nejenom nás, ale podle našeho názoru také spotřebitele,“ říká Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva drůbežářské unie. A Petr Hošek, český farmář z Kosiček u Chlumce nad Cidlinou, produkující na své farmě bílá a hnědá vejce k tomu upřesňuje: „Nastavení Společné zemědělské politiky a kontroly dozorových orgánů jsou stále více administrativně a lidsky náročné a stojí nás spoustu energie a sil. Když k tomu připočtu dovozy, které podráží naší výrobní cenu, stojí nás další rozvoj farmy stále více úsilí a financí. Přesto jsem přesvědčen, že českým spotřebitelům musíme umět nabídnout domácí produkci a rád k tomu přispěju i svým dílem.“

Z dalších doporučení ke spotřebitelským nákupům

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Co je problémem v té dostupnosti bydlení?

To je nedostatek bytů. Poptávka převyšuje nabídku. To si děláte srandu? Ne že byste neměl pravdu, ale můžete mi sdělit, co jste udělali proto, aby se situace na trhu s bydlením zlepšila a také proto, aby bylo vlastní bydlení dostupné ne jen pro hrstku milionářů? Ten problém tu trvá roky a zatím si h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů: 0


Osobnost měsíce

Mgr. Milan Šťovíček

  • STAN
  • krajský zastupitel
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínská praxe studenty bavila

10:34 ČEZ: Temelínská praxe studenty bavila

Jak se kontroluje jaderný reaktor nebo jak se využívají pokročilé metody virtuální reality a 3D tisk…