V létě r. 2020 vyhlásila na zcela novou soutěž „Studuj gastro – buď gastronom“ pro střední gastronomické školy napříč Českou republikou.
Soutěž probíhala od 1. prosince 2020 do 28. února 2021 a jejím hlavním krátkodobým záměrem bylo zejména pozvednout reputaci gastronomických oborů nejen v očích studentů, ale i široké veřejnosti. Dlouhodobým záměrem AMSP ČR pak je zejména podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii a vytvoření platformy pro dialog o gastronomickém vzdělávání a současných potřebách gastronomického oboru.
Současná situace, v jaké se gastronomie nachází, není vůbec lehká. Byli jsme svědky mnoha podnikatelských bankrotů a odlivu pracovníků ze sektoru gastronomie. Napříč oborem panuje shoda mezi profesionály, že nebude vůbec jednoduché pracovníky do gastronomie po restartu získat. Zaměstnanci mají obavu o stabilitu své práce a nevidí v gastronomii dlouhodobou jistotu. Ano, krátkodobě image gastronomie utrpěla, ale vidíme v gastronomii naopak velký potenciál a to, že tato krize poskytne naopak prostor pro rychlejší rozvoj a profesionalizaci gastronomie. Studenti se tedy budou, po ukončení svého studia, uplatňovat v daleko profesionálněji řízených provozech, v daleko více kreativních týmech a v týmech, které nyní ovládají moderní technologie, jako jsou sociální média, či digitální aplikace spojené s provozem restaurací.
Navzdory covidové době se do programu zapojilo celkem 21 středních škol po celé ČR, které se výhradně pomocí sociálních médií snažily motivovat studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie. Vznikla spousta zajímavých propagačních videí, jak s gastro influencery, tak s úspěšnými absolventy školy. Zejména pak nespočet videoreceptů a fotografií ukuchtěných dobrot.
KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ:
1. místo: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava – www.ozs-ji.cz
2. místo: Střední škola gastronomie a obchodu Zlín – www.gaozl.cz
3. místo: Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3 – www.hsplzen.cz
„Kdybychom v létě 2020, při přípravě programu Studuj gastro, věděli, co nás v zimě bude čekat, pravděpodobně bychom s programem počkali až na rok 2021,“ uvádí garant projektu a člen představenstva AMSP ČR Luboš Kastner. „Ale i tak se povedl start něčeho, v čem vidíme velký smysl do budoucna. Smysl do budoucna vidíme i díky tomu, že jsme byli svědky velmi povedených, skvělých a poutavých postů jak škol, tak jednotlivých studentů,“ dodává.
Věříme tedy, že jsme započali tradici programu, který jen bude nabývat na důležitosti a bude dlouhodobě podporovat image gastronomie. Vezměme tedy úvodní ročník programu jako nultý ročník, ze kterého budeme čerpat pro ročníky další. I samotné vyhodnocení nám poskytlo velmi zajímavé poznatky a informace, jak s programem pracovat do budoucna.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva