„Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická. Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem. Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 30 mld. korun. Proto jsme se rozhodli připravit ucelený program na podporu gastronomie, který může provozovatelům pomoci jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém rozvoji sektoru,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.
Národní program pro gastronomii obsahuje čtyři krátkodobá opatření, která mají přinést rychlou pomoc, a pět střednědobých, která zajistí potřebný rozvoj sektoru do budoucna.
Prodloužení programu Antivirus do konce roku, případně urychlené zavedení kurzarbeitu
Prodloužení programů na podporu zaměstnanosti v sektoru gastronomie min. do konce roku 2020.
Nastavení podmínek kurzarbeitu tak, aby zohledňovaly i potřeby gastronomie.
Dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 %
Dočasné snížení DPH na stravovací služby a podávání nápojů na 5 % do konce 2021.
Toto opatření podporuje Evropská komise a zavedly ho např. Německo nebo Rakousko.
Marketingová kampaň na podporu gastronomie ve výši 150 mil. Kč
Alokování části 500 mil. Kč marketingového rozpočtu MMR na přímou podporu návštěvnosti gastronomických provozů.
Nepřímá podpora přes hotely a lázně bude mít velmi limitované dopady.
Dotační programy z fondu obnovy EU na rozvoj gastronomie
Pandemie „vymazala“ gastronomům veškeré prostředky na rozvoj a inovace, což bude mít dlouhodobé dopady na sektor.
Potřebujeme speciální dotační tituly na rozvoj gastronomie.
Harmonizace sazeb DPH ve stravovacích službách
Sjednocení sazeb v gastronomii na 10 % včetně rostoucího podílu služeb typu „take away“.
Podpora vzdělávání v gastronomii
Marketingová podpora renomé oboru pro zvýšení atraktivity pro budoucí zaměstnance.
Dlouhodobé programy podpory vzdělávání v gastronomii.
Legalizace spropitného
Spropitné je důležitým příjmem zaměstnanců v gastronomii.
Jeho legalizace jim přinese větší jistotu a podpoří zájem o práci v gastronomii.
Legislativní rámec kontrol odvětví
Jasný a přehledný systém kontrol výkonu gastronomické činnosti.
Podpora flexibility práce v gastronomii
Hledání možností na zvýšení flexibility zaměstnanosti v sektoru.
Podpora přílivu zaměstnanců ze zahraničí.
„Gastronomie, stejně jako hotely a lázně, potřebuje pomoc vlády, jinak hrozí krachy a propuštění až 40 000 zaměstnanců. V sázce je také podnikání a živobytí desítek tisíc podnikatelů, kteří postupně ztrácejí motivaci a ochotu provozovat za současné situace hospody a restaurace,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Jsme rádi, že Vláda ČR, které jsme náš program v minulých dnech představili, se s námi shodla jak na potřebě separátního programu pro sektor gastronomie, tak na smysluplnosti jednotlivých návrhů. Detailní jednání nad jednotlivými body budou pokračovat s relevantními ministerstvy v následujících týdnech.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva