ČEZ: Konec prázdnin v Infocentru Elektrárny Ledvice

20.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

I když do konce letních prázdnin bude v aktuálním čase zbývat ještě šest dní, rozloučení s nimi proběhne v Informačním centru Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice již v neděli 25. srpna. Na své si pochopitelně přijdou hlavně děti. Už nyní se mohou těšit na pestrý program plný zábavy i vzdělávacích aktivit. Chybět nebudou ani profesionální hasiči Severočeských dolů, kteří u infocentra přistaví svou zásahovou techniku a záchranný vůz první zdravotní pomoci. Od 9 do 15 hodin budou ovšem i připraveny tvůrčí dílničky, hrátky s elektřinou a mnoho dalšího. Vstup je tradičně pro všechny zdarma, pouze v případě zájmu o výstup na nejvyšší rozhlednu v České republice je nutné objednat se předem telefonicky na 411 102 313 nebo prostřednictvím e-mailu infocentrum.ele@cez.cz.

ČEZ: Konec prázdnin v Infocentru Elektrárny Ledvice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Ještě několik dní do konce prázdnin mají děti poslední možnost zapojit se do naší celorepublikové prázdninové soutěže. Stačí, když během prohlídky infocentra správně vyplní kvíz s pěti otázkami o bezemisních elektrárnách  a jako odměnu získají speciální karetní hru „Hledej!“. Ta prověří nejen jejich postřeh, ale také je naučí spoustu energetických pojmů a slovíček, jako třeba chladicí věž, uranová peletka nebo izolátor. Od začátku prázdnin jsme na všech našich infocentrech rozdali už více než 8 500 těchto karetních balíčku. Z tak velké letní návštěvnosti máme pochopitelně velikou radost,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

Kromě kvízu a výše avizovaných hasičů čekají na malé i odrostlejší návštěvníky ledvického infocentra tvůrčí dílničky, přičemž jejich hlavní gró bude výroba papírového dalekohledu. Nejen děti, ale i dospělí se také budou moci přesvědčit, že elektřina není nuda. Průvodkyně infocentra je totiž seznámí s principem výroby elektrické energie pomocí vody, Slunce a větru, tedy z obnovitelných zdrojů. Vše bude doplněné praktickými ukázkami, přičemž do „výroby elektřiny“ se bude moci podle chuti zapojit každý, včetně dospělých. Hrátky s energií pak mimo jiné ještě doplní možnost „návštěvy“ obou jaderných elektráren Skupiny ČEZ, případně i přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně, pomocí speciálních brýlí, které zájemce přenesou na místo prostřednictvím virtuální reality. Podstatnou novinkou bude i možnost občerstvit se v pojízdné Oliverově kavárně.

Infocentrum Elektrárny Ledvice je zaměřené na klasickou energetiku a je jediné svého druhu v ČR. Tematicky doplňuje ostatní infocentra Skupiny ČEZ věnující se jaderné energetice a obnovitelným zdrojům. Návštěvníky přitom seznamuje s končící érou doby uhelné a nástupem nízkoemisních technologií. Elektrárna Ledvice, respektive její moderní, vysoce ekologický výrobní blok s nadkritickými parametry, tuto éru jako poslední definitivně uzavře. Infocentrum nabízí tři patra nabitá zážitky a poznáním. Na návštěvníky tu čeká interaktivní expozice plná virtuálních prvků a audiovizuálních technologií, díky jimž každý pozná, jak taková elektrárna vlastně funguje. V duchu Čisté Energie Zítřka průvodkyně přibližují i budoucnost energetiky na příkladu obnovitelných zdrojů. Od listopadu 2009 si do infocentra našlo cestu kolem 70 000 návštěvníků. Jen v loňském roce jich bylo rekordních 9 862, z toho 221 cizinců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

10:17 Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů…