ČEZ: Lidé se v Temelíně dostanou až k použitému palivu

19.07.2024 17:46 | Tisková zpráva

Unikátní letní exkurze do přísně střeženého areálu největšího českého energetického zdroje se letos zaměřují na palivo jaderných elektráren. Malé skupiny návštěvníků se díky tomu dostanou i do skladu použitého paliva. O návštěvy je mimořádný zájem, termíny si zájemci rozebrali krátce po jejich zveřejnění.

ČEZ: Lidé se v Temelíně dostanou až k použitému palivu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Běžně striktně nepřístupný areál se návštěvníkům tradičně otevírá během několika vybraných prázdninových dnů. Letos se exkurze zaměřují na cestu jaderného paliva.

„Kolem paliva panuje řada mýtů a polopravd, proto jsme se rozhodli zpřístupnit v rámci vybraných šestnácti dnů kromě jiného i sklad použitého paliva. A průvodkyně jsou připravené odpovědět i na případné dotazy,“ vysvětluje Jana Gribbinová z útvaru jaderná komunikace.

Do areálu se dostanou pouze osmičlenné skupiny předem registrovaných návštěvníků. Musí jim být více než patnáct let a jejich návštěvu provází řada bezpečnostních procedur.

„V souladu s pravidly musíme být poměrně přísní. Je to trochu podobné jako na letišti, navíc ale účastníci prochází i radiačními rámy. Vždy je také některý z účastníků testovaný na alkohol a omamné látky, pokud by náhodou nadýchal, exkurzi musíme zrušit,“ dodává jedna z průvodkyň a administrátorka temelínského infocentra Hana Marečková.

Samotná exkurze začíná v Infocentru jaderné elektrárny, kde účastníci projdou úvodním programem, včetně virtuální prohlídky reaktorového sálu a poučením o bezpečnosti.

Temelínské infocentrum je přístupné volně i bez předchozí registrace. V letošním roce zatím zaznamenává mimořádný zájem návštěvníků, v červnu do něj zavítalo cca 5000 lidí z osmnácti zemí, včetně návštěvníků například Islandu či Pákistánu. Ještě větší zájem potom evidují jeho průvodkyně od začátku prázdnin, kdy expozicemi a virtuální realitou prošly téměř 4000 zájemců o jadernou energetiku.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvacet miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

11:04 37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se ve 37.…