ČEZ: Společnost v I. pololetí vydělala 21 mld. Kč, meziročně o pět procent méně

11.08.2024 20:11 | Tisková zpráva

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. pololetí 69,2 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 6,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 21,1 mld. Kč, meziročně o 1,2 mld. Kč méně. Zvýšení EBITDA je způsobeno zejména ukončením povinnosti odvodů z nadměrných příjmů z výroby v ČR, které zatížily náklady loňského prvního pololetí částkou 11,1 mld. Kč. Naopak negativně působí zejména nižší zisk z obchodování s komoditami a vliv rozdílných harmonogramů odstávek jaderných zdrojů. Skupina ČEZ navýšila výhled hospodaření na celý rok 2024 na úrovni EBITDA, a to na 118 až 122 mld. Kč, a potvrdila očekávaný čistý zisk očištěný ve výši 25 až 30 mld. Kč.

ČEZ: Společnost v I. pololetí vydělala 21 mld. Kč, meziročně o pět procent méně
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Výsledky hospodaření Skupiny ČEZ za I. pololetí mírně předčily naše výchozí očekávání zejména díky vyššímu zisku z obchodování komoditami, příznivým tržním podmínkám pro provoz elektráren a pokračující stabilizaci na energetických trzích. Proto jsme navýšili celoroční výhled provozního zisku před odpisy,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: „Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. V červenci došlo k dalšímu významnému milníku v rozvoji jaderné energetiky v České republice. Poté, co Evropská komise odsouhlasila veřejnou podporu pro nový jaderný blok v Dukovanech česká vláda rozhodla, že preferovaným dodavatelem nových jaderných bloků, se kterým má Skupina ČEZ jednat o smlouvě, je jihokorejská společnost KHNP.“

Zaměření Skupiny ČEZ na bezemisní budoucnost se odráží i v rostoucích investičních výdajích. Letos již investovala do pořízení dlouhodobého majetku 20,5 mld. Kč, meziročně o 3,6 mld. Kč více. Rostou investice do distribučních sítí spojené především s připojováním obnovitelných zdrojů. A zvyšují se investice v oblasti jaderných a nových výrobních obnovitelných zdrojů.

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně klesla o 4 %. Zatímco obnovitelné zdroje vyrobily o 0,1 TWh elektřiny více, zejména díky nadprůměrným hydrologickým podmínkám, výroba jaderných zdrojů o 0,7 TWh poklesla vlivem rozdílných harmonogramů plánovaných odstávek a disponibility jaderných elektráren. Výroba z emisních zdrojů zůstala stejná.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 2 % na 17 TWh, přičemž spotřeba domácností zejména v důsledku teplého počasí klesla o 5 %, zatímco spotřeba velkých průmyslových podniků zůstala na stejné úrovni. Klimaticky a kalendářně přepočtená spotřeba elektřiny poklesla o 1 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce

16:08 Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce

Videa v českém znakovém jazyce k letošním krajským a senátním volbám najdou neslyšící na webových st…