ČLFA: Regulace předváděcích akcí přispěje i k omezení neseriózního financování

27.11.2013 17:31

Odborníci z finančních institucí, veřejné správy a neziskových organizací sdružení v Platformě pro odpovědné finance přivítali, že Parlament ČR v obou komorách zcela jednoznačně schválil návrh novely zákona o ochraně spotřebitele, která má čelit nekalým obchodním praktikám na předváděcích akcích organizovaných k prodeji zboží a služeb. Zároveň ocenili připravenost zákonodárců k urychlenému přijetí této potřebné novely.

ČLFA: Regulace předváděcích akcí přispěje i k omezení neseriózního financování
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Členové Platformy pro odpovědné finance považují opatření schválená v novele, především pak zavedení ohlašovací povinnosti prodávajících, stanovení náležitostí pozvání k účasti na předváděcích akcích a zahrnutí porušení těchto povinností mezi patřičně sankcionované správní delikty, za účinná pro kontrolu a postih prodejců na akcích, při kterých často neseriózní podnikatelé nekalými praktikami zneužívali důvěru a zranitelnost spotřebitelů. Jsou přesvědčeni, že novela může omezit či zamezit poškozování zájmů návštěvníků těchto akcí protiprávními obchodními postupy prodávajících. Že zamezí i případům, kdy prodávající nabízeli účastníkům předváděcích akcí také financování zmanipulovaných prodejů, často v rozporu s povinnostmi věřitelů vyplývajícími ze zákona o spotřebitelském úvěru, čímž poškozovali trh spotřebitelských úvěrů a dobrou pověst seriózních poskytovatelů finančních produktů pro domácnosti.

Členové Platformy pro odpovědné finance předpokládají, že s účinností novely budou spojena odpovídající organizační a rozpočtová opatření v České obchodní inspekci jako orgánu státní kontroly v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…