ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia

14.10.2024 13:20 | Tisková zpráva

Česká národní banka (ČNB) obdržela speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia za realizaci Návštěvnického centra ČNB a dlouhodobou podporu rozvoje památkové péče a finančního a ekonomického vzdělávání.

ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Od ředitele Magistrátu hl. m. Prahy Martina Kubelky ji převzali guvernér ČNB Aleš Michl, ředitel sekce správní ČNB Zdeněk Virius a architekt Jiří Javůrek z architektonické kanceláře SGL Projekt, která podobu Návštěvnického centra navrhla.

ČNB obdržela speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia při příležitosti slavnostního udílení Cen hl. m. Prahy za architekturu a památkovou péči Opera Pragensia 2024. Letošní ročník se zaměřil na ocenění rekonstrukčních projektů, které nejen obnovují historické památky, ale také inovativně a citlivě zasahují do památkových objektů s respektem k původním hodnotám.

Budova ústředí ČNB v Praze v ulici Na Příkopě, navržená architektem Františkem Roithem, představuje od svého vzniku na konci 30. let 20. století dokonalé propojení provozní funkčnosti s kvalitním architektonickým řešením. V roce 2018 se ČNB rozhodla vybudovat Návštěvnické centrum a otevřít své ústředí široké veřejnosti s cílem seznámit ji s principy ekonomiky a se svým mandátem a fungováním. Ve spolupráci s architektonickým studiem SGL Projekt začala realizovat myšlenku vytvoření komplexního prostoru s širokou nabídkou stálých expozic, krátkodobých výstav a doprovodných programů, které může veřejnost zdarma dlouhodobě využívat. Návštěvnické centrum bylo slavnostně otevřeno v květnu 2022 a od té doby jej navštívilo již více než 165 tisíc lidí.

Návštěvnické centrum je hlavním a komplexním nástrojem ČNB pro podporu finanční a ekonomické gramotnosti široké veřejnosti. Magistrát hl. m. Prahy při předání speciální Ceny Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia ocenil právě toto poslání, protože význam Návštěvnického centra pro občany přesahuje rámec běžných expozic a má dlouhodobě pozitivní dopad na rozvoj společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia

13:20 ČNB získala speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia

Česká národní banka (ČNB) obdržela speciální Cenu Magistrátu hlavního města Prahy Opera Pragensia za…