ČSÚ: Česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,6 %

31.05.2019 16:27 | Zprávy

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,6 %. Růst české ekonomiky byl podpořen především domácí poptávkou.

ČSÚ: Česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,6 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Zpřesněný odhad potvrdil, že česká ekonomika v 1. čtvrtletí nadále rostla. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 %. Meziročně se HDP zvýšil o 2,6 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 0,6 %. HPH ve zpracovatelském průmyslu vzrostla o 1,0 %, ve skupině odvětví obchodu, dopravy a skladování, ubytování a pohostinství o 0,7 %. K poklesu HPH došlo ve stavebnictví, a to o 0,4 %. Meziročně HPH vzrostla o 2,6 %. K jejímu růstu nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl (0,7 p. b.). Růst v tomto odvětví byl 2,5 %. Dařilo se zejména výrobě strojů a výrobě pryžových a plastových výrobků. Nižší dynamiku růstu zaznamenala výroba dopravních prostředků a výroba elektrických zařízení. Meziroční pokles nastal v odvětví těžby a dobývání. Ve stavebnictví HPH vzrostla  o 3,1 %. Dařilo se většině odvětví služeb, především odvětvím dopravy a skladování, informačních a komunikačních činností a podnikatelských služeb.

Na straně poptávky byl meziroční růst HDP v 1. čtvrtletí podpořen zejména domácí poptávkou. K meziročnímu růstu HDP (2,6 %) přispěla nejvíce spotřeba domácností (1,1 p. b. [2]). Příspěvek investičních výdajů, stejně jako výdajů vládních institucí činil shodně 0,6 p. b. K meziročnímu růstu HDP přispěla také zahraniční poptávka, a to rovněž 0,6 p. b.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 1,6 % a meziročně o 2,9 %. Z toho výdaje domácností reálně vzrostly o 1,6 % oproti předchozímu čtvrtletí a o 2,7 % oproti stejnému čtvrtletí minulého roku. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se zvýšily mezičtvrtletně o 1,6 % a meziročně o 3,4 %.

Tvorba hrubého fixního kapitálu (THFK) v mezičtvrtletním srovnání poklesla o 2,0 %. Meziročně však nadále rostla, a to o 3,4 %. THFK byla podpořena zejména investiční aktivitou sektoru vládních institucí. Z hlediska typu aktiv významně posílily investice do obydlí, následované investicemi do ostatních budov a staveb.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 2,4 mld. korun. Vývoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 1,0 %, meziročně se zvýšil o 2,0 %. Meziroční růst vývozu byl tažen hlavně obchodem s chemickými látkami a přípravky a také potravinářskými výrobky. Naopak pokles dynamiky růstu vývozu se projevil v obchodě s elektronickými a optickými přístroji a s dopravními prostředky. Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 0,6 %, meziročně se zvýšil o 2,1 %. Na meziročním růstu dovozu se významně podílely subdodávky pro elektronické a optické přístroje a stroje a zařízení.

Z hlediska cenového vývoje v 1. čtvrtletí dosáhl meziroční celkový deflátor HDP 3,1 %. Vyšší hodnoty dosáhl naposledy před 10 lety.

Objem mzdových nákladů[3] v 1. čtvrtletí vzrostl meziročně o 8,1 %.

Růst české ekonomiky byl i nadále provázen růstem zaměstnanosti. V tuzemsku bylo v 1. čtvrtletí zaměstnáno[4] v průměru 5 480 tisíc osob. Celková zaměstnanost byla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,5 % vyšší, meziročně vzrostla o 1,4 %. Celkem bylo mezičtvrtletně odpracováno o 0,1 % hodin více, meziročně o 2,4 %.

[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.

[2] Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití.

[3] V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.

[4] V pojetí národních účtů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

22:03 Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

Protipovodňové opatření na toku Hluchová v intravilánu obce Bystřice na Frýdeckomístecku dokončily L…