ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

28.05.2024 19:02 | Tisková zpráva

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech krajích Česka výrazně zlepšily. K oživení nejvíce přispěla Praha. Nejvyšší podíl zaměstnanosti v cestovním ruchu vykazoval Karlovarský kraj a nejvyšší odliv zaměstnanců z oboru postihl do roku 2022 Prahu.

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V roce 2022 činil celkový objem výdajů za cestovní ruch na území Česka 285,9 miliardy korun a hrubá přidaná hodnota sektoru dosáhla 134,3 miliardy korun. Cestovní ruch v tomto roce reprezentoval podíl 2,18 % hrubé přidané hodnoty země, zatímco v roce 2021 to bylo 1,53 %. Zaměstnanost v oboru činila 225,5 tisíce osob, což bylo meziročně o 4,8 % více.

K postupnému ozdravování a posilování ekonomiky cestovního ruchu postupně docházelo
v regionálních výsledcích ve všech krajích Česka. Nejvíce se v roce 2022 na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha, konkrétně 25 % na zaměstnanosti (56,4 tis. osob) a 35 % na celkové hrubé přidané hodnotě v odvětví. S odstupem následovaly kraje Jihomoravský a Středočeský. Hrubá přidaná hodnota cestovního ruchu v hlavním městě v absolutním vyjádření dosáhla hodnoty 46,5 miliardy korun. Nedosahovala však zatím úrovně před příchodem pandemie covid-19 z roku 2019, kdy byla o 12,7 % vyšší.

Význam cestovního ruchu pro hospodářství na úrovni krajů lze vyjádřit i podílem na celkovém objemu hrubé přidané hodnoty za všechna odvětví, vždy přímo v daném regionu. Nejvyšší hodnoty vykazuje dlouhodobě Karlovarský kraj, kde v roce 2022 cestovní ruch tvořil 4,1 % regionální hrubé přidané hodnoty (4,2 miliardy korun). O tři roky dříve to však bylo 5,4 %. Praha dosáhla hodnoty 2,7 %.

V Karlovarském kraji přímo v turismu v roce 2022 pracovalo 11,2 tisíce osob, což představovalo podíl 8,7 % na zaměstnanosti v kraji. V oboru zde působil zhruba každý dvanáctý pracující. Vyšší objem lidské práce je v tomto regionu tradičně spojen s poskytováním převážně lázeňských a welness služeb. V Praze cestovní ruch zaměstnával 5,9 % osob, tj. téměř každého sedmnáctého pracujícího.

Přes pomoc různých subvenčních programů v oblasti zaměstnanosti z oboru do roku 2022 odešel zhruba každý sedmý pracující v Praze. Výrazněji byl tento trend patrný v počtu podnikatelů, kteří díky nižší poptávce po službách přešli do jiné oblasti podnikání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

22:04 Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

Zástupce ombudsmana uzavírá sérii návštěv domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem poskytují…