Celní správa: Cigarety z Polska jen do limitu. Varují celníci

21.08.2024 16:33 | Tisková zpráva

Časté případy dovozu nadlimitního množství cigaret z ciziny, převážně z Polska, i tento rok opět zaměstnávají celníky z Moravskoslezského kraje. I přes neustále se opakující varování vztahující se k limitům dovážených tabákových výrobků zajistili moravskoslezští celníci od začátku roku přes 230 000 kusů nezdaněných cigaret, které si lidé dovezli ze zahraničí.

Celní správa: Cigarety z Polska jen do limitu. Varují celníci
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Téměř na denní bázi zajišťují krajští celníci cigarety bez platných českých tabákových nálepek nebo nadlimitní počet dovážených cigaret. Zatímco v loňském roce zajistili krajští celníci nezdaněné cigarety za téměř půl milionu korun, od začátku letošního roku se jedná o množství cigaret, u něhož výše úniku na spotřební dani činí bezmála 900 000 Kč. Celníci svou pátrací činnost po tomto zboží provádí na celém území Moravskoslezského kraje, nejčastěji však toto zboží zajišťují v příhraničních oblastech. Kontroly na převážené zboží se nezaměřují pouze na automobilovou a nákladní dopravu. Celníci kontrolují také vlakové spoje nebo letiště. Právě na Letišti v Mošnově bylo letos zajištěno velké množství cigaret bez české tabákové nálepky. Zahraniční cestující na lince z Londýna ukrýval ve svých zavazadlech 70 kartónů cigaret světoznámých značek.

Při kontrolách pomáhají celníkům také služební psi, kteří jsou speciálně vycvičeni k vyhledávání cigaret a tabákových výrobků. Často se totiž celníci setkávají s propracovanými úkryty cigaret v útrobách automobilů, které jsou i přes důkladnou prohlídku zavazadlového prostoru nezjistitelné. Služební pes detekující i stopové množství tabáku je proto nenahraditelnou součástí hlídky.

Celníci opětovně upozorňují na dovozní limity u cigaret pro osobní spotřebu, které jsou stanoveny na 800 kusů při dovozu tabákových výrobků ze zemí Evropské unie a 200 kusů ze země mimo Evropskou unii. Za překročení těchto limitů hrozí při kontrole zajištění veškerého zboží, doměření spotřební daně a správní řízení v dané věci.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

13:21 MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

Ve středu 11. září se sešel Povodňový orgán hl. m. Prahy, který se seznámil se současnou situací a v…