Česká obchodní inspekce: Tuleň s balónkem obsahuje příliš olova, stažení z trhu

01.10.2022 13:13 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje vážné riziko. Jedná se o hračku na baterie tuleň s balónkem, model NO. LD – 128A

Česká obchodní inspekce: Tuleň s balónkem obsahuje příliš olova, stažení z trhu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu nebezpečnou hračku na baterie 3 x 1,5 V ve tvaru tuleně s balónkem, materiál hračky plast a kov. Hračka je zabalena v papírové krabici, na které jsou uvedeny informace. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Zkušební laboratoř potvrdila významnou neshodu s požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 68,9 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále ČOI zjistila, že výrobek není opatřen kompletní identifikací výrobce a dovozce a další informace a upozornění nebyly uvedeny v českém jazyce, tím výrobek nesplňuje požadavky  nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.  

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila distributorovi ochranné opatření (§ 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:
Hračka na baterie „Stunt Sea Lion“
Značka:     DIDAI
Číslo modelu:  NO.LD.-128A
EAN:     5961177000000
Číslo výrobní série:   neuvedeno

Výrobce: MADE IN CHINA
Dovozce: neuveden
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…