Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky ve tvaru kostky

20.09.2022 7:34 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je dětská hračka – magnetické kuličky Neocube, které mohou být pro děti nebezpečné. Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky ve tvaru kostky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Jedná se o magnetické kuličky o velikosti 3 mm, v počtu 216 kusů, které jsou uspořádány do tvaru kostky s hranou o délce 1,8 cm, složenou z 6 kuliček. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Výrobek je obalen plastovou fólií a usazen v molitanovém pouzdře v plechové krabičce s víčkem s průhledným okénkem. Na dně krabičky jsou nalepeny dvě papírové etikety, na větší z nich je varování v polském jazyce a na menší kulaté etiketě je uvedena pouze značka shody CE.

Výrobek nevyhovuje požadavkům na bezpečnost magnetických hraček, které jsou stanoveny v Nařízení vlády (NV) č. 86/2011 Sb. U testovaného výrobku laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou výrazně překročeny povolené hodnoty indexu magnetického toku u hraček s magnety (50 kG2mm2), které jsou uvedeny v technické normě ČSN EN 71-1+A1:2019, v bodě 4.23.2 písm. a) která je harmonizována k výše uvedenému NV.

V případě, kdy by dítě polklo větší množství magnetických kuliček, může dojít k poranění trávicího traktu. Při pohybu těchto částí v trávicím traktu by mohlo dojít k jejich spojení přes střevní stěnu a tím způsobit blokaci střev nebo v delším časovém období i k nekróze v místě spojení. Vdechnutí magnetické kuličky dětmi rovněž může způsobit dýchací problémy. 

Česká obchodní inspekce uložila provozovateli prodejního webu ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu Ministerstva průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému Safety Gate. 

Informace o výrobku

Název výrobku: Magnetické kuličky Neocube
Model: neuveden
Šarže: neuvedena
Identifikační údaje webových stránek: https://www.harmony-shop.cz
Identifikace obchodníka: Harmony, Petra Janovská, Šlerkova 49, 686 04 Kunovice
Identifikace dovozce: APTEL Adam Pawlak sp.j., Produkcyjna 106B,
(z přelepené etikety na výrobku)  15-680 Bialystok, Polsko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…