Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

17.09.2024 7:05 | Tisková zpráva

Česká pošta informuje o současném stavu svého provozu. Seznam uzavřených nebo již otevřených provozoven bude aktualizován podle momentální situace v daných lokalitách.

Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Výplata důchodu během povodní

Důchody a poštovní poukázky jsou doručovány buď na adresu příjemce, nebo jsou pravidelně vypláceny na ukládací poště. V případě, že pobočka, kde si senioři nechávají vyplácet důchod, je z důvodu povodní mimo provoz, nebo není možné peníze doručit na běžné pochůzce přímo na adresu, je možné převzít důchod a poštovní poukázky na kterékoliv jiné poště. Pokud si příjemce důchod nevyzvedne v aktuálním výplatním termínu, jsou peníze standardně uloženy na jeho původní ukládací poště, a to po dobu 3 měsíců. V případě, že adresát během povodní přišel o doklad totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas), je možné se výjimečně se prokázat řidičským průkazem nebo rodným listem.

Pokud příjemce poštovní poukázky přišel o poukázku k výplatě (ztráta při evakuaci, zničená povodní), je nutné u odesílatele zjistit podací znaky (datum podání, podací číslo, částka k výplatě, jméno, příjmení). Například u nemocenských dávek je to ČSSZ. Náhradní výplatu zajistí adresátovi kterákoliv pošta po celé České republice na základě výše uvedených podacích znaků. Bez nich nemůže pobočka výplatu zajistit.

Dávky nemocenského pojištění se v hotovosti vyplácejí standardní poštovní poukázkou, lidé si tak peníze mohou vyzvednout na kterékoliv poště. Poštovní poukázku na dávku nemocenského pojištění je možné vyzvednout do data uvedeného na poukázce a zpravidla následujících 25 dnů od data podání. Nebude-li dávka v této lhůtě vyzvednuta, bude vrácena na účet ČSSZ a následně znovu zaslána na stejnou případně jinou adresu, pokud pojištěnec požádá ČSSZ o změnu.

Zároveň upozorňujeme, že přes veškerou snahu, kterou Česká pošta vynakládá, může vzhledem k aktuální situaci v některých případech dojít k tomu, že pošta v danou chvíli již nebude mít dostatečnou finanční hotovost. Pracovníci pošty se s klientem domluví na nejbližším možném termínu výplaty.

Upozorňujeme, že se jedná o přechodné a krizové opatření a týká se výhradně adresátů postižených aktuálními záplavami.

Provoz České pošty a Balíkovny

Aktuálně uzavřené provozovny z důvodu vytopení, nesjízdnosti přístupových komunikací, nebo absence pracovníků kvůli tomu, že se přes veškerou snahu nemohli dopravit do zaměstnání, jsou uvedeny ZDE.

Zásilky, které byly uloženy na poštách, které jsou aktuálně uzavřené, zde zůstávají a adresáti si je budou moci vyzvednout po otevření pobočky. Jejich úložní doba se prodlužuje na 14 dnů u balíků a u dopisů se jedná o prodloužení na 30 dnů. Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel nebo není v souladu s podmínkami dané služby, nelze úložní dobu prodloužit.

V případě, že jsou balíkové zásilky uloženy v samoobslužných boxech Balíkovny nebo výdejních místech provozovaných externími partnery Balíkovny, které jsou vlivem povodní mimo provoz, budou tyto balíky převezeny a připraveny k vyzvednutí na nejbližší otevřené poště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

22:28 VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na opětovné rozesílání podvodných zpráv, které vzbuzují do…