Česká pošta: Nový aršík zachycuje kouzlo gotiky

17.02.2022 17:42 | Tisková zpráva

Ve středu 16. února uvede Česká pošta do prodeje nový příležitostný poštovní aršík Umělecká díla na známkách: České gotické nástěnné malby. Výtvarný návrh aršíku se dvěma různými známkami pochází z dílny Jana Kavana.

Česká pošta: Nový aršík zachycuje kouzlo gotiky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Jako podklad aršíku spojující obě známky byla použita malba z bývalého kostela sv. Anny na Starém Městě v Praze Assumpta s apoštoly Filipem a Jakubem. Jde o dílo ve své době kvalitativně zcela ojedinělé, vychází ještě z předhusitské tradice „krásného slohu“ a je připisováno Mistru třeboňského oltáře.

Motivem známky s nominální hodnotou 34 Kč je nástěnná malba z oltářní menzy císařské oratoře kaple sv. Kateřiny z hradu Karlštejna – velmi dobře zachované Ukřižování je připisováno takzvanému Mistru karlštejnské Apokalypsy, který zde tvořil kolem roku 1356.

Na druhé známce, s nominální hodnotou 40 Kč, je detail z rozsáhlého cyklu o životě sv. Markéty, objevený v roce 2010 při restaurování zámku ve Velkém Meziříčí. Je to vzácný doklad malířství inspirovaného knižní malbou na počátku působení gotického slohu u nás.

V gotickém malířství zaujímají nástěnné malby významné místo vedle deskového malířství a knižní iluminací. Svým umístěním na stěnách chrámů, kostelů ale i paláců a měšťanských domů to byla výtvarná díla nejdostupnější veřejnosti. Bylo chápáno ještě ne jako umění, ale jako řemeslo a jako takové nebylo většinou podepisováno.

Společně s příležitostným poštovním aršíkem vychází i dva druhy obálky prvního dne vydání (FDC). Motivem první z nich je hrad Karlštejn spolu s další freskou z královské oratoře. Jde o dvojportrét Karla IV. a Anny Svídnické, kteří pozdvihují kříž. Motivem druhé FDC je pak vstupní průčelí zámku ve Velkém Meziříčí spolu s další scénou z cyklu o sv. Markétě.

Nový aršík vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu v nákladu 30 000 kusů aršíků a FDC v nákladu 2 600 kusů metodou sítotisku. Příležitostný poštovní aršík si mohou zájemci zakoupit na filatelistických přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP loni dosáhl rekordního obratu i tržeb, výsledek hospodaření skončil ziskem 1,223 miliardy

7:23 DPP loni dosáhl rekordního obratu i tržeb, výsledek hospodaření skončil ziskem 1,223 miliardy

Výsledek hospodaření Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) za rok 2023 skončil po započtení odložené…