Česká pošta: Velkou pardubickou koně běhají už 150 let

09.10.2024 13:21 | Tisková zpráva

Ve středu 9. října uvádí Česká pošta do prodeje nový příležitostný poštovní aršík se třemi známkami v hodnotě 27, 31 a 35 korun Stavba závodiště a první ročník Velké Pardubické. Dominantním motivem aršíku je kokarda, kterou se zdobí vítězní koně, a letopočet 1874 odkazuje na první ročník sportovní události s nejdelší tradicí v Česku. Pod výtvarným návrhem aršíku je podepsán Karel Zeman.

Česká pošta: Velkou pardubickou koně běhají už 150 let
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Kokardu na aršíku plavně přeskakuje Oktavián Kinský, vůdčí osobnost zakladatelů Velké pardubické. Kůň, na kterém skáče, je plavák Kinských. V pozadí jsou závodiště s překážkami a Irská lavice. Na první známce je čtvrtá překážka, obávaný Taxisův příkop, skok do výšky i do dálky. Motiv druhé známky zobrazuje skok přes vodní příkop v plné rychlosti a na třetí je vidět cval koní v cílové rovince.

Velká pardubická je dostih typu steeplechase cross-country, který se vyvinul z parforsních honů se psy a jednou ročně se koná tradičně druhou říjnovou neděli. Její zakladatelé čerpali z Velké národní steeplechase, známé jako Velká liverpoolská. Cílem bylo postavit jiný druh překážek, a tak v Pardubicích vznikla ojedinělá, pro jezdce i koně mimořádně náročná překážková dráha.

známky

První ročník se konal ve čtvrtek 5. listopadu 1874, ze 14 koní doběhlo do cíle pouze šest a jako vítěz šestiletý hřebec Fantome s jezdcem G. Sayersem. Dráha Velké pardubické měří 6900 metrů, má celkem 31 překážek a patří k nejobtížnějším dostihovým drahám v Evropě. Nejnáročnějšími překážkami jsou Taxisův příkop, Irská lavice, Hadí příkop a Velké zahrádky.

Součástí vydání aršíku jsou i tři druhy obálky prvního dne vydání. Na první je Oktavián Kinský v úboru pro parforsní hony, na druhé jsou koně ve cvalu a motivem třetí jsou koně ve skoku.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., aršík ofsetem v nákladu 29 000 kusů aršíků a tři druhy FDC digitálním tiskem po 2 300 kusech. Zájemci si mohou nový příležitostný poštovní aršík zakoupit na vybraných přepážkách nebo na e-shopu České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

16:08 Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

Náměšťská 22. základna vrtulníkového letectva jako první spustila provoz nového amerického radionavi…