Česká televize: Objevené záběry Zlatého slavíka. Vítěz získal pozvání do Francie i na sjezd ČSM

14.02.2017 12:29 | Zprávy

Marta Kubišová a Karel Gott se stávají Zlatými slavíky. Získávají pozvání do Francie i na pátý sjezd ČSM. Nejpopulárnější písní roku je pak podle časopisu Mladý svět zvolena skladba C'est la vie. Půlstoletí ztracené záběry z historicky prvního přímého přenosu vyhlašování Zlatých slavíků, které bývalý režim přikázal smazat, nyní objevil technik České televize. ČT art je odvysílá 18. února, přesně padesát let po jejich prvním a doposud jediném uvedení.

Česká televize: Objevené záběry Zlatého slavíka. Vítěz získal pozvání do Francie i na sjezd ČSM
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

(Unikátní videoukázky z roku 1967 si můžete stáhnout zde: https://we.tl/MpaxUyrMce)

Předávání Zlatých slavíků za rok 1966 moderuje Darek Vostřel a účinkují v něm například Karel Gott, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo Václav Neckář.

Unikátní záběry z prvního přímého přenosu vyhlašování těchto cen se dochovaly na ukrytých dvoupalcových páskách, které tehdejší zaměstnanci Československé televize uchránili před smazáním. To jim hrozilo nejen kvůli stále se zpřísňujícímu režimu, ale i hodnotě materiálu, na který se natáčelo a jehož cena odpovídala tehdejší škodovce.

„V sedmdesátých letech se točilo na takzvané dvoupalcové pásy, které byly velmi drahé, a proto se většinou přemazávaly, aby bylo místo pro nové záznamy. V devadesátých letech, když tato technologie končila, se pak dvoupalce přepisovaly na jiné nosiče, a tak se zmíněné pásy staly nepřehratelnými. A ztratila se i informace, co na nich vlastně je,“ říká vedoucí správy programových fondů Iva Syslová a dodává: „Až loni na podzim technik České televize koupil od německého sběratele starý dvoupalcový stroj a jeho pomocí pak rozšifroval tyto ztracené záznamy. Přinesl je k nám do archivu České televize, kde jsme je vyčistili a rekonstruovali. Pořady jsou nyní v technické kvalitě srovnatelné s tím, jaké byly v době, kdy se pořizovaly.“

Záznam vyhlášení Zlatého slavíka, vysílaný 18. 2. 1967, se dochoval téměř celý. Chybí pouze začátek, který byl přemazán, a úplný závěr, jenž se nevešel na danou cívku pásky. Diváci ČT art budou moci nyní unikátní záznam sledovat v den jeho padesátého výročí, tedy 18. 2. od 20:20.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

22:03 Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

Zpřístupněné jeskyně České republiky se již z větší části vzpamatovaly z přívalů vody a větru v uply…