České dráhy: O víkendu končí letní čas, změna ovlivní čtyři noční dálkové vlaky

29.10.2022 7:34 | Tisková zpráva

V noci ze soboty na neděli 29. / 30. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Na českém území budou tou dobou na cestě celkem čtyři noční dálkové vlaky Českých drah, které uprostřed noci vyčkají na odjezd podle středoevropského času (SEČ).

České dráhy: O víkendu končí letní čas, změna ovlivní čtyři noční dálkové vlaky
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Pokud by tyto spoje nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se hodinové čekání týkat nebude, protože v době přechodu na nový čas žádné nejedou. Ranní vlaky pak vyjedou již podle SEČ.

Na území České republiky se změna času dotkne celkem čtyř nočních dálkových vlaků Českých drah a jejich partnerů. Ty budou uprostřed noci hodinu stát a odjedou už podle nového, středoevropského (tzv. „zimního“) času:

  • EN 442 Slovakia Humenné – Praha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:28 hod. SEČ,
  • EN 443 Slovakia Praha – Humenné vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:00 hod. SEČ,
  • nightjet 456 Graz – Berlín vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:40 SEČ,
  • nightjet 457 Berlín – Graz vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:15 SEČ.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

České dráhy zároveň zajistí ve stanicích Bohumín a Břeclav vzájemný přechod lůžkových vozů mezi všemi nočními vlaky a jako obvykle zajistí všechna plánovaná přímá spojení (tj. Praha – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Wrocław – Berlín a Praha – Břeclav – Budapešť, resp. naopak).

S posunem času o hodinu zpět by měli počítat také cestující, kteří využijí přímé noční spojení z Prahy přes Linec do Curychu a zpět. Tyto spoje budou na odjezd podle SEČ čekat na území Rakouska ve stanici Salzburg Hbf. Odtud budou odjíždět v 02:30 SEČ směrem do Curychu (přímý spoj na vlacích EC 337 / EN 462 / EN 466) a v 03:45 SEČ směrem do Prahy (přímý spoj EN 467 / EN 463 / EC 330).

Cestující, kteří pojedou vlakem SC 519 z Prahy hl.n. ve 23:40 do Bohumína (příj. 03:08), dojedou do Bohumína bez čekání na přechod času. Vlak IC 571 Jiří Bouda s odjezdem z Prahy hl.n. (odj. 23:45) přijede do Blanska v 02:18 letního času a dále v úseku Blansko – Brno hl.n. bude zajištěna náhradní autobusová doprava bez čekání na změnu času. Spoj náhradní autobusové dopravy za rychlík R 876 bude odjíždět z Brna hl.n. do Blanska v 02:45 již nového, středoevropského času. Navazující rychlíková souprava do Prahy pojede také podle SEČ.

Na regionální vlaky změna času vliv mít nebude, protože v době posunu o hodinu zpět České dráhy žádné takové spoje nevypravují. Všechny regionální vlaky pojedou ráno již podle SEČ.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách ZDE nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…