Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

11.09.2024 7:23 | Tisková zpráva

První pomoc a sport – to je motto letošního Světového den první pomoci. Každoročně se tento den slaví druhou sobotu v září, letos připadá na 14. září. Jeho účelem je zdůraznit důležitost dovednosti první pomoci a dostupnosti možnosti se ji naučit.

Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu
Foto: ČČK
Popisek: Český červený kříž - logo

Současně pořádá Červený kříž v ČR i po celém světě akce ke Světovému dni, kde se veřejnost může s nabídkou kurzů první pomoci seznámit a vyzkoušet si život zachraňující úkony. To v důsledku zachraňuje životy po celém světě. Kurzy první pomoci Červeného kříže projdou každoročně na tři desítky milionů lidí ve 192 zemích světa včetně ČR.

A proč První pomoc a sport? Sportování je nejen zdravé, ale také zábavné. Přináší ale také riziko úrazů, od drobných odřenin až po vážné stavy včetně srdeční zástavy či poranění páteře. Ročně se při sportu zraní až 50 milionů lidí, z toho si 8,6 milionu případů vyžaduje návštěvu pohotovosti nebo přivolání sanitky.

Proto je zásadní, aby co nejvíce lidí vědělo, jak správně poskytnout první pomoc v případě úrazů při sportu. Znalost první pomoci v těchto situacích může být rozhodující. I proto se letos zapojujeme do oslav tohoto významného dne s kampaní Ticho, která probíhá od 9. do 30. září 2024.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35196 lidí

A proč právě Ticho? Víte, jak zní ticho, když přestane bít srdce? Ticho je varovným signálem, že je nutné jednat, a to rychle. Kampaň Ticho chce upozornit na to, že bez správné reakce a poskytnutí první pomoci může nastat ticho, které už nelze prolomit. Kampaň se zaměřuje především na propagaci první pomoci, motivaci veřejnosti k absolvování kurzů první pomoci, ale také se zaměřuje na získávání finančních prostředků na kurzy první pomoci.

Kampaň Ticho odstartovala 9. září, kdy jsme čtrnácti tisícům našich podporovatelů rozeslali dopisy, obsahující informace o kampani, výzvu k zapojení a záložku s nevýznamnějšími výsledky naší práce za rok 2023. Od 11. září kampaň rozšiřujeme i na sociální sítě a webové stránky Červeného kříže.

Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce je již více než století největší sítí, vyučující i poskytující první pomoc s cílem snížit lidské utrpení a podporovat porozumění lidí na celém světě. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce spolupracuje se svými 192 členskými národními společnostmi, aby reagovala na mimořádné události po celém světě a poskytovala pomoc bez jakékoli zaujatosti nebo diskriminace.

Výuka první pomoci je jednou z činností, která je spjata i s Českým červeným křížem, a to už od jeho vzniku v roce 1868, resp. 1919. Našimi kurzy ročně projde více než 50 tisíc lidí, od dětí až po dospělé. Po celé republice pořádáme kurzy první pomoci, které jsou dostupné každému, vybrat si vhodný kurz můžete na našem webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

13:28 ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

Během následujících 10 let plánuje ČEZ nabrat přibližně 4 000 nových odborníků nejen s technickým vz…