Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v září zvýšila

24.09.2024 13:21 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání se srpnem zvýšil o 3,3 bodu na hodnotu 97,0, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,8 bodu na hodnotu 96,8 a indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 0,6 bodu na hodnotu 97,9.

Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v září zvýšila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku v září zvýšila ve všech sledovaných odvětvích. Ve vybraných odvětvích služeb o 5,1 bodu, ve stavebnictví o 3,0 bodu, v průmyslu o 2,9 bodu a v obchodě o 1,3 bodu.

tab

graf

„V září se meziměsíčně zvýšila důvěra podnikatelů ve všech sledovaných odvětvích, k čemuž naposledy došlo v dubnu 2023. K růstu důvěry nejvíce přispěly podniky ve vybraných službách, zejména v odvětví finančního sektoru,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra spotřebitelů se v září zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,6 bodu na hodnotu 97,9. Podíl spotřebitelů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně téměř nezměnil. I počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, zůstal ve srovnání se srpnem stejný. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se podruhé v řadě snížil.

graf

graf

„Po čtyřměsíčním poklesu došlo v září k mírnému růstu spotřebitelské důvěry. Vzhledem k tomu, že většina sledovaných ukazatelů se meziměsíčně nezměnila, lze ale spíše než o růstu mluvit o mírné korekci poklesů z předešlých měsíců. A tak celkový spotřebitelský sentiment i v září zůstává pod svým dlouhodobým průměrem,“ sdělila Anastasija Neradová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů ZDE.

graf

Poznámky:

Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN (více ZDE).
Evropská databáze ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc

16:08 APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc

U povodní se jasně ukázalo, že investice do prevence má smysl a že její podcenění nás může stát náso…