Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

26.10.2024 16:13 | Tisková zpráva

Podle odhadu sklizně k 30. září se předpokládá meziročně vyšší úroda brambor (+9,8 %), máku (+58,9 %), sóji (+10,8 %), kukuřice na zrno (+11,3 %) i kukuřice na zeleno (+14,5 %). Naproti tomu se očekává nižší úroda slunečnice na semeno nebo hrachu na zrno (-12,5 %; resp. -9,7 %).

Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Odhadovaná sklizeň brambor 630 tis. tun je díky rozšíření osázené plochy vyšší než v loňském roce (+9,8 %), ale nedosahuje pětiletého průměru (-2,2 %). Aktuální hektarový výnos se proti srpnovému odhadu mírně snížil z 28,02 t/ha na 27,70 t/ha (-1,2 %).

Odhadovaná úroda máku 29 tis. tun je v důsledku rozšíření osevní plochy i vyššímu hektarovému výnosu meziročně výrazně vyšší (+58,9 %). Více se sklidí také sóji (70 tis. tun; +10,8 %) a kukuřice na zeleno (8 231 tis. tun; +14,5 %). Naopak meziročně nižší je odhad produkce slunečnice na semeno (43 tis. tun;-12,5 %) nebo hrachu polního na zrno (95 tis. tun; -9,7 %).

tab

„Úroda plodin s pozdějším termínem sklizně je, i přes letošní extrémně proměnlivé počasí, příznivá. Do značné míry k tomu přispělo rozšíření osevních ploch. Meziročně více se sklidí brambor, řepy cukrové, máku, kukuřice nebo sóji. Naopak předpokládaná úroda slunečnice je nižší,“ uvedla Dagmar Pospíšilová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Odhad úrody řepy cukrové 4 435 tis. tun je zatím meziročně o 15,7 % vyšší, a to především v důsledku rozšíření osevní plochy. Průběh počasí ale negativně ovlivňuje kvalitu bulev i jejich cukernatost.

Předpokládaná sklizeň kukuřice na zrno 565 tis. tun je ve srovnání s loňským rokem o 11,3 % vyšší. Zářijový odhad potvrdil pokles úrody základních obilovin o 8,4 % na 6 848 tis. tun. Celková odhadovaná sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno tak aktuálně činí 7 412 tis. tun a je meziročně o 7,2 % nižší.

Poslední letošní odhad také upřesnil propad sklizně řepky na 952 tis. tun. Ve srovnání s loňským rokem je sklizeň o více než čtvrtinu nižší (-27,3 %).

Detailnější informace o odhadech sklizní zemědělských plodin naleznete v doplňující informaci k RI Odhady sklizně - září ZDE.

tab

Poznámka:
Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin 2024 zveřejní Český statistický úřad 24. 2. 2025

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

16:13 Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

Podle odhadu sklizně k 30. září se předpokládá meziročně vyšší úroda brambor (+9,8 %), máku (+58,9 %…