Český statistický úřad: Počet obyvatel klesl v prvním čtvrtletí zpět pod hranici 10,9 milionu

29.06.2024 22:08 | Tisková zpráva

V průběhu prvního čtvrtletí roku se počet obyvatel Česka snížil o 41 tisíc na 10,86 milionu. Úbytek byl způsoben nejen převahou zemřelých nad živě narozenými (o 9,2 tisíce), ale také záporným saldem zahraniční migrace (-31,8 tisíce). Počet sňatků, narozených dětí i zemřelých obyvatel se meziročně snížil.

Český statistický úřad: Počet obyvatel klesl v prvním čtvrtletí zpět pod hranici 10,9 milionu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle bilance ČSÚ populace Česka k 31. březnu zahrnovala 10,86 milionu osob.

„Počet obyvatel Česka byl na konci prvního čtvrtletí letošního roku o 41 tisíc nižší než na jeho počátku, a vrátil se tak zpět pod hranici 10,9 milionu. Úbytek obyvatel pramenil zejména z vysokého počtu vystěhovalých, jejichž velkou část představovaly osoby, kterým na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení. Zahraniční stěhování tak skončilo v 1. čtvrtletí zápornou bilancí -31,8 tisíce osob,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

rab

Vystěhovalých do zahraničí bylo evidováno celkem 62,3 tisíce, desetkrát více než v prvním čtvrtletí roku 2023. Přistěhovalých ze zahraničí do Česka bylo 30,5 tisíce, meziročně o 8,2 tisíce méně, ale i tak dvojnásobek průměrného počtu pro první čtvrtletí let 2017–2021.

Pohyb obyvatel v 1. čtvrtletí let 2023 a 2024:

graf

Z více než jedné pětiny pokles obyvatel vyvolala převaha zemřelých nad živě narozenými. Ta je v prvním čtvrtletí roku zaznamenávána pravidelně již od roku 2011. Nejhlubší (-19 tisíc) byl úbytek obyvatel přirozenou měnou v lednu-březnu 2021, letos bylo zemřelých v 1. čtvrtletí více než živě narozených o 9,2 tisíce.

Během ledna až března se živě narodilo 20,3 tisíce dětí, meziročně o 2,6 tisíce (resp. o 11 %) méně. Nejvýrazněji se snížil počet narozených ženám ve věkové skupině 25–29 let. Mimo manželství se narodilo 47,8 % dětí. Počet zemřelých dosáhl 29,5 tisíce a byl o 1,0 tisíce (resp. o 3 %) nižší než ve stejném období loňského roku.

graf

graf

Do manželství vstoupilo během prvního čtvrtletí 3,2 tisíce párů snoubenců, o 0,8 tisíce (resp. o pětinu) méně než o rok dříve. Podle předběžných dat došlo k rozvodu 5,0 tisíce manželství, z toho 2,1 tisíce bylo v době rozvodu bez nezletilých dětí a 2,9 tisíce s nezletilým dítětem či dětmi.

graf

graf

Poznámky: Veškeré údaje se týkají občanů České republiky a cizinců s trvalým pobytem v České republice, občanů třetích zemí s přechodným pobytem na území České republiky na základě dlouhodobého víza (nad 90 dnů) nebo povolení k dlouhodobému pobytu, občanů zemí EU, Norska, Švýcarska, Islandu, Lichtenštejnska a jejich rodinných příslušníků s hlášeným přechodným pobytem na území České republiky a cizinců s platným azylem v České republice. Od roku 2022 jsou do obyvatelstva zahrnovány osoby s udělenou dočasnou ochranou v České republice s obvyklým pobytem v ČR. Údaje zohledňují rovněž události (sňatky, narození a úmrtí) českých občanů s trvalým pobytem na území ČR, které nastaly v cizině a byly zaregistrovány zvláštní matrikou v Brně.
Veškeré údaje za rok 2024 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

22:03 BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

Stále častěji jsou uživatelé elektrokoloběžek nuceni řešit požáry elektrobaterií, které vyplývají i …