Český statistický úřad: Pokles počtu narozených v prvním pololetí pokračoval

27.09.2024 16:08 | Tisková zpráva

Během prvního pololetí letošního roku se počet obyvatel Česka snížil o 21,5 tisíce. Z větší části k tomu přispěla převaha zemřelých nad živě narozenými (o 13,9 tisíce), záporné bylo ale také saldo zahraniční migrace (-7,6 tisíce). Oproti prvnímu pololetí roku 2023 bylo letos výrazně méně narozených a sňatků. Meziročně nižší byl i počet zemřelých.

Český statistický úřad: Pokles počtu narozených v prvním pololetí pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle bilance ČSÚ se počet obyvatel Česka mezi 1. lednem a 30. červnem letošního roku snížil z 10,90 milionu na 10,88 milionu osob. Úbytek obyvatel byl výsledkem jak přirozené měny, tak salda zahraniční migrace.

tab

graf

Zatímco pokles přirozenou měnou byl zaznamenán ve všech měsících prvního pololetí, v případě zahraniční migrace bylo její saldo záporné pouze v březnu, avšak výrazně (-41,8 tisíce). Souviselo přitom s vysokým nárůstem počtu vystěhovalých, který odrážel především ukončení pobytu osobám, jimž na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení.

Ze zahraničí do Česka se v prvním pololetí přistěhovalo celkem 62,7 tisíce osob, meziročně o 13,8 tisíce méně. Vystěhovalých do zahraničí bylo evidováno 70,2 tisíce, z toho 50,5 tisíce v březnu, celkově o 55,2 tisíce více než v prvním pololetí roku 2023.

graf

„V průběhu ledna až června letošního roku se živě narodilo 41,6 tisíce dětí. Bylo to meziročně o 4,5 tisíce, resp. o 10 %, méně. S obdobnou intenzitou přitom počet narozených klesl již v předchozích dvou letech,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvýrazněji, o 15 %, resp. o 1,9 tisíce, se snížil počet narozených ženám ve věkové skupině 25–29 let. O něco hlubší byl pokles narozených u prvorozených (o 11 %) než u dětí vyšších pořadí narození (o 9 %). Mimo manželství se narodilo 47,1 % dětí.

Pohyb obyvatel v 1. pololetí let 2023 a 2024:

graf

Zemřelých bylo 55,5 tisíce obyvatel, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 1,5 tisíce (resp. 3 %) méně. Nejvíce zemřelých mužů bylo ve věku 75–79 let a zemřelých žen ve věku 80–84 let.

graf

graf

Manželství uzavřelo 18,6 tisíce párů snoubenců, o 1,3 tisíce (resp. 7 %) méně než v prvním pololetí roku 2023. Meziročně méně bylo nově uzavřených sňatků ve všech kalendářních měsících s výjimkou dubna. Nejvíce ženichů a nevěst bylo ve věku 30 let.

Podle předběžných dat došlo k rozvodu 10,5 tisíce manželství. V 57,8 % z nich žilo v době rozvodu minimálně jedno společné nezletilé dítě.

graf

graf

Poznámky:
Veškeré údaje se týkají občanů České republiky a cizinců s trvalým pobytem v České republice, občanů třetích zemí s přechodným pobytem na území České republiky na základě dlouhodobého víza (nad 90 dnů) nebo povolení k dlouhodobému pobytu, občanů zemí EU, Norska, Švýcarska, Islandu, Lichtenštejnska a jejich rodinných příslušníků s hlášeným přechodným pobytem na území České republiky a cizinců s mezinárodní ochranou v České republice. Od roku 2022 jsou do obyvatelstva zahrnovány osoby s udělenou dočasnou ochranou v České republice s obvyklým pobytem v ČR. Údaje zohledňují rovněž události (sňatky, narození a úmrtí) českých občanů s trvalým pobytem na území ČR, které nastaly v cizině a byly zaregistrovány zvláštní matrikou v Brně.
Veškeré údaje za rok 2024 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu

19:15 APAS: Děti, závislé na sociálních sítích, a lidi, potřebující léčbu závislosti na alkoholu, hodila vláda přes palubu

Vláda na jednání o rozpočtu nedodržela svůj slib a nezajistila na příští roky potřebné finanční zaji…