Český statistický úřad: Polovina obyvatel Česka má aspoň maturitu

20.10.2024 16:14 | Tisková zpráva

Téměř dvě třetiny populace Česka měly podle výsledků Sčítání 2021 středoškolské vzdělání, necelá pětina pak dosáhla vysokoškolského vzdělání. Vietnamci žijící u nás měli často jen základní vzdělání, u některých skupin cizinců ale naopak dominovali vysokoškolsky vzdělaní.

Český statistický úřad: Polovina obyvatel Česka má aspoň maturitu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nejvíce obyvatel Česka mělo podle Sčítání 2021 střední vzdělání nebo dosáhlo vyučení (bez maturity). Jejich počet přesáhl 2,7 milionu, a tvořili tak třetinu populace 15 a víceletých. Téměř pětinové zastoupení měli vysokoškolsky vzdělaní, mezi nimiž převládali lidé s magisterským stupněm. Osoby bez vzdělání představovaly jen zanedbatelnou část populace země, jejich podíl nedosáhl ani 1 %. Oproti Sčítání 2011 se především snížilo zastoupení obyvatel se základním vzděláním, včetně neukončeného, z 18,6 % na 13,3 %. Naopak se zvýšilo zastoupení obyvatel s vysokoškolským vzděláním z 13,2 % na 18,7 %.

Výsledky Sčítání 2021 ukázaly také rozdíly ve vzdělání podle pohlaví a věku. Střední vzdělání nebo vyučení (bez maturity) bylo nejčastějším vzděláním mužů ve většině věkových skupin a žen ve středních (počínaje 45–49 lety) a starších skupinách. U mladších ročníků byly ve struktuře vzdělání žen evidovány vyšší podíly vysokoškolského vzdělání než u mužů, v nejstarších věkových skupinách ženy naopak dosahovaly výrazně nižších stupňů vzdělání než muži.

Mezi ekonomicky aktivní populací bylo ve Sčítání 2021 vyšší zastoupení obyvatel s vyššími stupni vzdělání mezi zaměstnanými než mezi nezaměstnanými. Vysokoškolsky vzdělaní tvořili zaměstnané z jedné čtvrtiny, nezaměstnané pak z jedné desetiny. V ekonomických odvětvích zahrnujících manuální práce měly více než čtyři z deseti osob střední vzdělání nebo vyučení (bez maturity). V jiných odvětvích náročných více na znalosti a rozumové schopnosti dosahovaly alespoň čtyři z deseti osob vysokoškolského vzdělání. Uvedená struktura se však lišila podle pohlaví.

U populace se státním občanstvím Česka byly ve Sčítání 2021 podíly zastoupení jednotlivých stupňů vzdělání podobné jako v celé populaci. Ostatní státní občanství se však vzdělanostní strukturou lišila. V případě občanů Ruska výrazně dominovalo vysokoškolské vzdělání. Mezi obyvateli s vietnamským státním občanstvím pak byl významný podíl osob se základním vzděláním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ústecký kraj: Novým ředitelem Knihovny kraje bude Michal Satrapa

20:15 Ústecký kraj: Novým ředitelem Knihovny kraje bude Michal Satrapa

Rada Ústeckého kraje ve středu 16. října rozhodla, kdo bude novým ředitelem Knihovny Ústeckého kraje…