Český statistický úřad: V České republice se loni prostavělo přes 695 miliard

11.06.2024 13:04 | Tisková zpráva

Stavební práce v roce 2023 dosáhly hodnoty přes 695 miliard Kč, což znamenalo meziroční růst o 2,0 %. Nejvíce stavebních prací proběhlo na území hlavního města Prahy a nejméně v Libereckém kraji.

Český statistický úřad: V České republice se loni prostavělo přes 695 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební práce v loňském roce meziročně vzrostly o 2,0 % a přiblížily se hodnotě 700 miliard korun,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Většinu stavebních prací tvořila nová výstavba, rekonstrukce a modernizace, zatímco na opravy a údržbu připadla přibližně jen necelá čtvrtina prací. Podíl prací provedených v zahraničí byl opět zanedbatelný.

Z územního hlediska provedly firmy s dvaceti a více zaměstnanci nejvíce stavebních prací v Praze a s větším odstupem dále ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V Praze se vykonalo 21 % všech stavebních prací a šlo zejména o výstavbu bytových budov a inženýrské stavby. Značnou část svých zakázek zde odpracovali nejen stavaři z Prahy, ale i ze Středočeského a Libereckého kraje. Naopak nejméně se stavělo v kraji Libereckém a také Karlovarském, které jsou ovšem menší svou rozlohou.

„Větší stavební podniky realizovaly v roce 2023 pro veřejné zadavatele 45,5 % z celkového objemu vynaložených prostředků, což znamená mírný pokles oproti předchozímu roku. Veřejné prostředky směřovaly z největší části do výstavby inženýrských staveb a dále do výstavby nebytových nevýrobních budov,“ dodává Kačírková. Podíl prací pro veřejné zadavatele byl největší ve Zlínském kraji a nejmenší v kraji Karlovarském.

Podrobná data o domácím stavebnictví naleznete v aktualizovaných časových řadách na webu Českého statistického úřadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…