Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

29.09.2024 7:14 | Tisková zpráva

Český statistický úřad včera druhým kolem ukončil zpracování výsledků voleb do Senátu Parlamentu ČR. Do senátorských lavic voliči vyslali na příštích šest let 23 mužů a 4 ženy.

Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Druhé kolo voleb se uskutečnilo ve 22 senátních obvodech, již v prvním kole bylo zvoleno pět senátorek a senátorů. V prvním kole, které se konalo spolu s volbami do krajských zastupitelstev, přišlo k senátním volbám 30,47 % voličů, ve druhém kole volby to pak bylo 17,54 %. Před dvěma lety přitom zájem o senátní volby projevilo v prvním kole 42,65 % voličů, v kole druhém 19,44 % voličů.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4852 lidí

Nejvyšší volební účast byla ve volebním obvodu č. 68 - Opava, k volbám zde dorazilo 23,30 % voličů. Naopak nejmenší zájem o druhé kolo senátních voleb zaznamenal obvod č. 62 - Prostějov, kde volební účast činila 12,15 %.

„Nejtěsnějším rozdílem hlasů skončilo druhé kolo senátních voleb ve volebním obvodu Zlín. Rozdíl mezi vítězem a poraženým zde činil 731 hlasů. Vůbec nejmladšímu zvolenému senátorovi je 40 let a je historicky 13. senátorem zvoleným v tomto nejnižším možném věku. Nejstaršímu zvolenému je pak 75 let,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu. Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 53,7 let.

Pro účast v senátních volbách bylo ve 27 volebních obvodech zaregistrováno celkem 169 kandidátů, z toho 140 mužů a 29 žen. Průměrný věk kandidátů na senátora či senátorku byl 56,6 let.

Poslední okrsek byl zpracován v sobotu v 16.25 hodin. V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

7:14 Český statistický úřad: Voliči obměnili složení třetiny Senátu

Český statistický úřad včera druhým kolem ukončil zpracování výsledků voleb do Senátu Parlamentu ČR.…