Český statistický úřad: Vývozní a dovozní ceny v červenci rostly

11.09.2024 19:15 | Tisková zpráva

V červenci 2024 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 1,7 %, meziročně rostly o 5,0 %. Dovozní ceny meziměsíčně rostly o 1,8 %, meziročně se zvýšily o 4,7 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,9 %, meziročně 100,4 %.

Český statistický úřad: Vývozní a dovozní ceny v červenci rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně v červenci vývozní ceny vzrostly o 1,7 % (po kurzovém očištění se ceny nezměnily). Významně rostly ceny papíru a výrobků z papíru o 3,5 %, potravinářských výrobků o 2,8 % a ceny strojů a zařízení o 2,5 %. Nejvíce se snížily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 3,1 %, produktů lesnictví a těžby dřeva o 1,3 % a ceny produktů zemědělství a myslivosti o 0,9 %.

Meziročně v červenci vývozní ceny rostly o 5,0 % (po kurzovém očištění o 0,1 %). Nejvíce rostly ceny sběru, přípravy k likvidaci a likvidace odpadu o 18,8 %, ostatních dopravních prostředků a zařízení o 17,4 % a ceny nábytku o 16,5 %. Významně se snížily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 4,4 % a ceny produktů zemědělství a myslivosti o 3,2 %.

Dovozní ceny

Meziměsíčně se v červenci dovozní ceny zvýšily o 1,8 % (po kurzovém očištění o 0,3 %). Rostly zejména ceny textilií o 3,4 %, koksu a rafinovaných ropných produktů o 3,2 % a ceny motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů o 3,0 %. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 0,4 %, ceny oděvů o 0,3 %.

Meziročně v červenci dovozní ceny rostly o 4,7 % (po kurzovém očištění o 0,2 %). Značně rostly ceny ropy a zemního plynu o 12,5 %, ostatních dopravních prostředků a zařízení o 12,3 % a ceny textilií o 7,5 %. Významně se snížily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 9,7 %, ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu o 3,8 % a ceny usní a souvisejících výrobků o 2,7 %.

„V červenci byly ceny zahraničního obchodu se zbožím výrazně ovlivněny oslabením koruny vůči euru a dolaru. Ceny vývozu rostly meziměsíčně o 1,7 %, ceny dovozu o 1,8 %. Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 5,0 %, dovozní ceny o 4,7 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

graf

Směnné relace

Meziměsíčně zaznamenaly směnné relace hodnotu 99,9 % (v červnu 99,9 %). Významně negativní hodnoty dosáhly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu (97,2 %), pozitivní hodnoty dosáhly především základní farmaceutické výrobky a farmaceutické přípravky (102,2 %).

Meziročně dosáhly směnné relace hodnoty 100,4 % (v červnu 99,9 %). Významně pozitivní hodnotu zaznamenaly ceny dřeva a dřevěných a korkových výrobků (108,6 %), negativní hodnotu ceny textilií (92,8 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

16:33 Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

V neděli 15. září odlétají čeští odborníci vedeni libereckým zoologem Janem Hanelem na filipínský os…