CzechTourism: Známe finalisty soutěže Evropské hlavní město kultury 2028 a chceme o nich dát vědět světu

16.10.2022 17:59 | Tisková zpráva

Broumov a České Budějovice. Města, která se utkají o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Finalisty v Praze oznámila předsedkyně mezinárodní poroty soutěže Else Christensen-Redzepovicová.

CzechTourism: Známe finalisty soutěže Evropské hlavní město kultury 2028 a chceme o nich dát vědět světu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Vybíralo se ze čtyř měst, kromě výše uvedených se přihlásilo také Brno (ZDE) a Liberec (ZDE). O vítězi se rozhodne příští rok. Všechny finalisty CzechTourism představí v celém světě (více ZDE).

Evropská unie propůjčuje titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok jedné nebo více samosprávám. Ty během 12 měsíců mohou Evropě představit, jaký mají kulturní život a jak se rozvíjí. Obě oznámená města, Broumov (ZDE) a České Budějovice (ZDE), postup do finále moc potěšil.

„Je to cesta. Je to pouť. Je to neuvěřitelný. Pokračujeme v rozvoji našeho města a regionu a hledáme recept na propojení Evropy,“ s radostí říká zakladatel agentury pro rozvoj Broumovska Jan Školník.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Na postup Českých Budějovic do finále nadšeně reagoval i náměstek Českých Budějovic Juraj Thoma: „Mám obrovskou radost. Věřil jsem od začátku, že uspějeme."

V ČR už Evropským hlavním městem kultury byla Praha (ZDE) a Plzeň (ZDE). Titul se městu uděluje na základě programu do budoucnosti v roce platnosti titulu, kulturní dědictví nebo aktuální nabídky kultury zde nehrají roli.

„Naším cílem bude v letošním roce představit ve světě všechny finalisty (ZDE) soutěže Evropské hlavní město kultury. Konečnému vítězi přinese titul obrovskou publicitu a spoustu turistů, ale musíme využít příležitosti a představit světu i ostatní finality,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „*Titul Evropské hlavní město kultury má obrovské přínosy pro ekonomiku. V průměru přináší mimořádný nárůst HDP o 4,5 % na obyvatele. Efekt začíná působit 2 roky před samotným začátkem kulturního roku a trvá až 5 let po jeho skončení. Ekonomiku posilují investice do infrastruktury, do samotného programu, ale zejména příliv domácích i zahraničních turistů.“
(*Zdroj: Dopadová studie z roku 2019, vypracovaná pro Evropský parlament)

Úspěšná Evropská hlavní města kultury se titulu chopila jako příležitosti, jako katalyzátoru pro kulturní a všeobecný rozvoj. Tak, aby změna nastartovaná díky Evropě znamenala trvalý přínos pro kulturu, společnost a hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…