DPP: Výstava Pražská doprava za 1. světové války v Muzeu MHD

04.08.2024 16:13 | Tisková zpráva

O minulém víkendu uběhlo 110 let od začátku 1. světové války, události, která velmi ovlivnila životy v celé zemi – potažmo v pražské veřejné dopravě. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil k tomuto výročí příležitostnou výstavu na celkem 13 panelech v Muzeu MHD ve střešovické vozovně.

DPP: Výstava Pražská doprava za 1. světové války v Muzeu MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

K této doposud poměrně opomíjené události v expozici DPP přináší další nové zajímavosti a podrobnosti. Výstava bude veřejnosti přístupná do neděle 17. 11. 2024.

Jednotlivé panely mapují dobu před válkou, následnou mobilizaci, nákladní dopravu, sanitní a pohřební tramvaje, ženy ve službách Elektrických podniků královského hlavního města Prahy, neboť muži odešli na frontu, běžný život za války, konec války a vznik Československé republiky. Návštěvníci se tak dozvědí více o vozech, které jezdily v době války a jsou součástí sbírky Muzea MHD. Není vynechána ani doprava po válce, přičemž návrat k normálnímu životu trval dlouho. Poprvé také DPP přináší první část seznamu osob, které se z války ke službě v Elektrických podnicích už nevrátily.

„Jsem velice rád, že naše Muzeum MHD žije a není pouze pro úzce zaměřené fanoušky vozidel, ale pro širokou veřejnost a zejména rodiny s dětmi,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Na výstavě se podíleli kromě vydavatelství Pražské příběhy (Dan Hrubý a Helena Zahrádecká) také Ondřej Láska, Robert Mara a František Prošek, za což jim patří od DPP velké poděkování.

Muzeum MHD je do konce prázdnin přístupné veřejnosti ve středu, v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin. Od září o víkendech a státních svátcích od 9 do 17 hodin. V letošním roce Muzeum MHD navštívilo v návštěvních dnech bezmála 20 tisíc osob. Více o Muzeu MHD a plánovaných akcích je k dispozici ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

22:10 Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadn…