DPP si vybral nové uniformy a začal je testovat v běžném provozu

28.09.2024 11:27 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si na základě soutěže na nové stejnokroje vybral jejich finální design, který zpracovala Lenka Bernardes da Silva a společnost Bernardes Fashion. Padesát zaměstnanců DPP, reprezentujících nejtypičtější provozní profese, začalo v těchto dnech zkušební sady nových uniforem testovat v běžném provozu.

DPP si vybral nové uniformy a začal je testovat v běžném provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Testování potrvá do konce září 2025, aby zátěží prošly všechny součásti uniforem určené pro různá roční období. Po zapracování připomínek, přípravě finální střihové a technické specifikace DPP v roce 2026 vyhlásí na nákup nových uniforem veřejnou zakázku.

Nové uniformy DPP mají celkem 22 součástí ve verzi pro dámy a 20 pro pány včetně barevných variant. Na rozdíl od stávajících uniforem, jejichž základní podoba pochází z roku 1995, je testovaný stejnokroj barevně variabilnější. Současné uniformy používají pouze tři stejné barvy pro dámskou i pánskou verzi, a to bílou, tmavě a světle modrou. Korporátní červená jako doplněk se doposud objevuje pouze v logu DPP.

Nová barva ivory, více červené a světle modré

Základní barvou nové kolekce zůstává tmavě modrá. Zcela novým prvkem je použití barvy ivory pro košile s dlouhým či krátkým rukávem, béžové pro polotrika, a dále červené barvy pro základní uniformní součásti jako jsou dámská i pánská polotrika, dámské vesty, pulovry, čepice a šály. Návrháři také rozšířili portfolio uniformních součástí v bledě modré barvě o vesty a pulovry pro pány, které kontrastují s červenými verzemi určenými pro dámy. V neposlední řadě došlo v nové kolekci k potlačení bílé barvy, která zůstává pouze u košil s nárameníky pro dispečery/-ky a informátory/-ky v dopravě.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4044 lidí

Novou součástí dámských i pánských uniforem DPP bude celoroční prošívaná vesta a lehká, funkční nepromokavá větrovka složitelná do jedné z kapes, která bude současně sloužit i jako obal. Nahradí dosavadní bundu, tzv. pasovku. Kalhoty budou nově v chino střihu a dámskou kolekci doplní béžový šátek s jemným modrým vzorem, který tvarově vychází z loga DPP.

Nové uniformy bude rok testovat padesát vybraných zaměstnanců z provozu DPP, především řidičky a řidiči autobusů a tramvají, strojvedoucí metra, ale také dispečeři, dozorčí stanic metra, výpravčí, informátoři v dopravě, pracovníci přepravní kontroly, nebo ochrany majetku a osob. Po celou dobu testování budou ověřovat jak střih a pohodlnost jednotlivých stejnokrojových součástí, tak funkčnost a odolnost použitých materiálů, ale i jejich příjemnost na nošení.

„Vybrali jsme finální design nových uniforem DPP a nyní nás čeká neméně důležitá část celého projektu. Za uplynulé dva roky jsme se v projektu posunuli od prvních nákresů uchazečů k ušití padesáti zkušebních sad a zahájení samotného testování. Nové uniformy obsahují řadu sezónních součástí, barevných i materiálových variant, některé jsou určeny pro běžné nošení, jiné pro slavnostnější události. Potřebujeme je všechny velmi důkladně otestovat během všech ročních období, a znát praktickou zpětnou vazbu od kolegyň a kolegů z běžného provozu, abychom finálně vybrali materiály, ze kterých se nakonec budou uniformy šít, ale abychom se také ujistili, že navržené střihy jsou praktické a funkční, všechny součásti uniforem se příjemně nosí s ohledem na počasí a na pracovní činnosti, které zaměstnanec na dané pozici vykonává,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Cílem nové kolekce uniforem pro DPP je variabilita a kompatibilita. Vycházela jsem se zadání a požadavků DPP, aby působila odlehčeně, nadčasově a prakticky. Zároveň jsem se snažila zachovat prvky jisté elegance. Základem je tmavě modrá, která se pojí s barevností s ohledem na historii uniforem DPP. Zajímavým prvkem je barevná léga použitá na košilích a tričkách s límečkem, která působí sportovněji. Při kombinaci s pulovry opticky nahrazuje kravatu a oživuje celkový vzhled. Důležitou součástí kolekce je červené barva, kterou jsem použila jako propojovací prvek hlavně v detailech v podobě výšivek, knoflíčků a samozřejmě loga DPP. Výraznou změnou je design jemného kára na saku (blejzru), který je určen pro významnější události všedních dní. Další novinkou je použití ivory barvy (světle béžová) pro inovaci doposud používané bílé. Ivory barva lépe sjednocuje barevnost pleti a projasňuje lidem úsměv, takže je v oblibě více než klasická bílá. Nejvíc jsem zohledňovala fakt, že v provozu DPP, pro který jsou uniformy především určeny, pracuje více než šest tisíc zaměstnanců, a ne všichni mají stejný pohled na módu. Každý kousek, který se v kolekci objevuje, je proto možné vzájemně kombinovat a vytvářet tak pohodlné sestavy dle osobní potřeby, aniž by se vymykaly zadání pro celkový vzhled zaměstnanců DPP a jejich pracovních pozic,“ popisuje nové uniformy DPP Lenka Bernardes da Silva, módní návrhářka a zakladatelka společnosti Bernardes Fashion, která působila také jako poradkyně, koordinátorka garderoby a stylistka paní Evy Pavlové, manželky pana Petra Pavla, prezidenta ČR.

Co je součástí nových uniforem DPP
Nová kolekce uniforem DPP obsahuje:

  • Dámské a pánské letní a celoroční chino kalhoty v tmavě modré barvě 
  • Dámská sukně v tmavě modré barvě 
  • Dámská a pánská košile s krátkým a dlouhým rukávem v bílé barvě pro dispečery/-ky a informátory/-ky v dopravě 
  • Dámská a pánská košile s dlouhým a krátkým rukávem, vždy ve dvou barevných variantách: ivory a světle modrá 
  • Dámské a pánské polotriko s límečkem, vždy ve třech barevných variantách: béžová, světle modrá a červená 
  • Úpletová vesta, pro dámy v červené, pro pány ve světle modré barvě 
  • Úpletový pulovr, pro dámy v červené, pro pány ve světle modré barvě 
  • Dámská a pánská celoroční vesta v tmavě modré barvě 
  • Dámská a pánská větrovka v tmavě modré barvě 
  • Dámská a pánská dlouhá zimní bunda v tmavě modré barvě 
  • Pánské casual sako a dámský blejzr v tmavě modré barvě se světlým károváním 
  • Zimní čepice, pro dámy v červené, pro pány ve středně modré 
  • Šála, pro dámy v červené, pro pány ve středně modré 
  • Dámská a pánská kravata 
  • Dámský šátek

O soutěži na nové uniformy

DPP Do veřejné soutěže na nové uniformy DPP vypsanou v březnu 2022 se přihlásilo šest uchazečů, kteří předložili své grafické návrhy. Porota je vyhodnotila a vybrala z nich tři finalisty: společnosti RUTEX CZ a Bernardes Fashion, a Česlava Jaroše (autor stejnokrojů pro řidiče a průvodčí ikonické tramvaje T3 Coupé). Při hodnocení návrhů DPP spolupracoval s řadou odborníků, například Theodorem Pištěkem, uznávaným kostýmním výtvarníkem, scénografem, malířem, autorem uniforem Hradní stráže a držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus nebo profesorem Josefem Ťapťuchem, oděvním a textilním designérem, návrhářem a pedagogem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM).

Po vypracování finální kolekce nových uniforem DPP letos vysoutěžil výrobce 50 testovacích sad. Během testování budou zaměstnanci k jednotlivým uniformním součástem průběžně předávat své připomínky, které bude DPP ve spolupráci s autorkou finální designu průběžně vypořádávat. DPP po úpravě střihu nebo materiálu konkrétní uniformní součásti nechá díl opět vyrobit, aby jej mohl v běžném provozu dále testovat.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

DPP si vybral nové uniformy a začal je testovat v běžném provozu

11:27 DPP si vybral nové uniformy a začal je testovat v běžném provozu

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si na základě soutěže na nové stejnokroje vybral jejich finální d…