ERÚ: Prodej klientů s nevrácenými přeplatky - pohledávky je třeba vymáhat po novém dodavateli

24.09.2024 19:15 | Tisková zpráva

Už od loňského roku se na Energetický regulační úřad (ERÚ) denně obracejí spotřebitelé, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. V posledních měsících pak výrazně přibylo situací, kdy je tito obchodníci převedli na jiného dodavatele v rámci tzv. prodeje závodu. ERÚ připomíná, že v takovém případě kupující přebírá všechny smluvní závazky, a přeplatky je tudíž nutné vymáhat po něm.

ERÚ: Prodej klientů s nevrácenými přeplatky - pohledávky je třeba vymáhat po novém dodavateli
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Prodej závodu (případně jeho části) jinému dodavateli má svá jasně daná pravidla. V případě prodeje závodu nebo jeho části přecházejí soukromoprávní závazky, vyplývající z uzavřených smluv, v plném rozsahu na nového dodavatele. Mezi závazky, které na sebe nový dodavatel bere, patří i povinnost vrátit přeplatek.

„Bohužel se v těchto případech setkáváme s tím, že nový dodavatel mlží a nabádá spotřebitele, aby o vrácení přeplatku žádali původního dodavatele. Zažili jsme dokonce i situace, kdy nový obchodník nabízel, že se o vymáhání přeplatků postará, když ho k tomu lidé zmocní. Zákon ale hovoří jasně: Nastupující dodavatel přebírá zákazníka i se závazky a přeplatek mu musí vrátit on,“ vysvětluje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ, a dodává:

„Pokud by se nový dodavatel této povinnosti bránil, měl by mu zákazník zaslat písemnou výzvu k uhrazení dlužné částky. Když přeplatek stále nevrací, můžeme buď využít tzv. úkon započtení, a dluh si postupně umazávat ze záloh, nebo vymáhat částku soudně, popř. využít mimosoudního řešení sporů u ERÚ. Neuhrazený přeplatek může být zároveň podstatným porušením smlouvy, což nám umožňuje od ní okamžitě odstoupit.“

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 5319 lidí

Problémy s nevrácenými přeplatky se ERÚ zabýval už v loňské tiskové zprávě ZDE, kde spotřebitelé najdou podrobné rady, jak v nastalé situaci reagovat. V současnosti se ale problémy znovu množí, drtivá většina aktuálních spotřebitelských podnětů na toto téma se přitom týká jediné společnosti – Virtual Energy, s.r.o., která koupila závod nejprve od společnosti Lidová energie, s.r.o., a podle informací zveřejněných v obchodním rejstříku mělo v posledních dnech k této transakci dojít i se společností ELGAS Energy, s.r.o.

„Přinejmenším zákazníci Lidové energie mají s nevrácenými přeplatky již zkušenosti. Tato firma dostala za potíže spojené s vyúčtováním od ERÚ vysoké pokuty. Následně jsme jí dokonce zrušili licence na obchod s elektřinou a plynem pro neplnění finančních předpokladů, “ upozorňuje radní Zemanová.

Podle energetického zákona je přitom možné licenci dodavateli zrušit pouze v krajním případě. U Lidové energie se úřadu podařilo prokázat, že dodavatel přestal splňovat tzv. finanční předpoklady. V minulosti ERÚ nuceně odebral licenci pouze jednomu dalšími dodavateli, společnosti Stabil Energy, která se opakovaně dopouštěla závažných protispotřebitelských praktik.

„Ačkoliv šlo doposud o poměrně výjimečný krok, mohu potvrdit, že v současnosti máme v hledáčku i další licence problémových obchodníků. Zásadní je ale očekávané zpřísnění legislativy. Zatím si totiž problémoví hráči, kterým jsme licence vzali, mohou velmi snadno opatřit nové. A v praxi se to bohužel skutečně děje,“ uzavírá Markéta Zemanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra: Soudní spor s hnutím SPD - případ se vrací k prvoinstančnímu soudu

22:03 Ministerstvo vnitra: Soudní spor s hnutím SPD - případ se vrací k prvoinstančnímu soudu

Odvolací soud vyhověl odvolání Ministerstva vnitra