Finanční správa eviduje více než 1,5 miliardy Kč na přeplatcích na silniční dani

20.09.2022 12:08 | Tisková zpráva

Finanční správa upozorňuje poplatníky silniční daně, kteří zaplatili zálohy na rok 2022, že tyto zálohy byly novelou zákona o dani silniční od 1. 1. 2022 zrušeny. U současných i bývalých poplatníků této daně eviduje Finanční správa na osobních daňových účtech velké množství přeplatků nejen z letošního roku, ale i z minulosti, a proto poplatníkům doporučuje, aby si ověřili zůstatek stavu jejich osobního daňového účtu a v případě existence přeplatku si požádali o jeho převedení na jinou daň, nebo o jeho vrácení.

Finanční správa eviduje více než 1,5 miliardy Kč na přeplatcích na silniční dani
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Novela zákona zrušila zálohy u všech poplatníků daně silniční, kteří budou podávat přiznání k této dani za zdaňovací období roku 2022 nebo jeho část. „Zároveň novelou došlo k významné redukci předmětu daně, tedy i osob, které jsou povinny tuto daň hradit. Přeplatky na dani silniční mohou být vráceny na základě podané žádosti o vrácení přeplatku u svého místně příslušného správce daně. Nelze ale zažádat prostřednictvím obyčejného e-mailu,“ upřesňuje zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Informaci o existenci přeplatku je možné zjistit přihlášením se do Online finančního úřadu, např. prostřednictvím bankovní identity nebo datové schránky, popřípadě u svého místně příslušného správce daně. Žádost o vrácení přeplatku lze jednoduše vytvořit ve webové aplikaci Finanční správy.

Podání je možné učinit také písemně, a to v listinné podobě, elektronicky, anebo ústně do protokolu. Elektronicky lze podání odeslat pouze datovou zprávou:

  1. podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu,
  2. s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky,
  3. s využitím přístupu se zaručenou identitou, nebo
  4. prostřednictvím daňové informační schránky.

Na vyřízení žádosti má správce daně 30 dní. Pokud si poplatník o přeplatek sám nepožádá, stává se přeplatek po 6 letech od konce roku, ve kterém vznikl, příjmem státu a poplatníkovi nárok na jeho vrácení zaniká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…