HZS ČR: Požárům v zemědělství je možné předcházet, nepodceňujte rizika

05.07.2024 16:46 | Tisková zpráva

V roce 2023 hasiči evidují 1968 požárů, které vznikly v zemědělství. Dva lidé při nich přišli o život a celkové škody se vyšplhaly na téměř 343 milionů korun. Mezi nejčastější příčiny patří (krom stále horšího sucha) také lidská nedbalost. Skoro třetina všech loni evidovaných zemědělských požárů navíc vznikla právě v měsíci červenci, a tak se hodí připomenout preventivní opatření, která mohou ochránit majetek i životy.

HZS ČR: Požárům v zemědělství je možné předcházet, nepodceňujte rizika
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Samovznícení zemědělských plodin:

Obrovská spousta rostlinných materiálů, které zemědělci běžně skladují, je náchylná k biologickému samovznícení. Mezi ty nejrizikovější patří seno, oves a další obilniny, luštěniny, sláma, len a plevy. Nebezpečí hrozí hlavně pokud jsou materiály naskladněné nerovnoměrně a ve velkém objemu. Důležitým faktorem je také vlhkost. Čím vlhčí píce je, tím vyšší je riziko požáru.

Naskladněné materiály, které mají vyšší vlhkost než 16 procent, je proto třeba pravidelně fyzicky zkontrolovat, jak vizuálně, tak z hlediska zápachu, a měřit jejich teplotu, která by neměla stoupnout nad 65 °C. Pokud se to stane, je třeba okamžitě jednat a zavolat hasiče. Přehřátou píci je totiž potřeba přeložit nebo vyskladnit, což jsou činnosti, které s sebou také nesou riziko vznícení, a je tedy lepší je provádět pod kontrolou jednotky požární ochrany.

Požáry zemědělské techniky:

Příčinou těchto požárů nebývají jen závady na zemědělské technice, ale také nedbalost. Stroje se pohybují v rizikovém prostředí a je proto nezbytné je udržovat čisté a v řádném technickém stavu. Na výfucích pracovních strojů by vždy měly být lapače jisker.

Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy zralou úrodu zapálí jiskra, kterou způsobí kamínek nebo jiný předmět, který se do techniky dostane. Takové jiskry také mohou zažehnout výbušnou směs, která vzniká smísením obilného prachu se vzduchem. Stroje musejí být vybavené hasicími přístroji.

A samozřejmě, naprostým základem je v blízkosti jakýchkoli hořlavých materiálů nekouřit a nepoužívat otevřený oheň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Medvěd Bruno pozve děti do jeskyně Výpustek prázdninové pondělky a čtvrtky

16:05 Správa jeskyní ČR: Medvěd Bruno pozve děti do jeskyně Výpustek prázdninové pondělky a čtvrtky

Děti od čtyř do deseti let bude i o letošních letních prázdninách seznamovat s bohatou historií jesk…