Samovznícení zemědělských plodin:
Obrovská spousta rostlinných materiálů, které zemědělci běžně skladují, je náchylná k biologickému samovznícení. Mezi ty nejrizikovější patří seno, oves a další obilniny, luštěniny, sláma, len a plevy. Nebezpečí hrozí hlavně pokud jsou materiály naskladněné nerovnoměrně a ve velkém objemu. Důležitým faktorem je také vlhkost. Čím vlhčí píce je, tím vyšší je riziko požáru.
Naskladněné materiály, které mají vyšší vlhkost než 16 procent, je proto třeba pravidelně fyzicky zkontrolovat, jak vizuálně, tak z hlediska zápachu, a měřit jejich teplotu, která by neměla stoupnout nad 65 °C. Pokud se to stane, je třeba okamžitě jednat a zavolat hasiče. Přehřátou píci je totiž potřeba přeložit nebo vyskladnit, což jsou činnosti, které s sebou také nesou riziko vznícení, a je tedy lepší je provádět pod kontrolou jednotky požární ochrany.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva