Horská služba: Historie, obnova a údržba tyčového značení v českých horách

14.10.2024 19:28 | Tisková zpráva

Tyčové značení má v českých horách dlouholetou tradici. Poprvé se s ním na mapách setkáváme koncem 17. a začátkem 18. století. V té době bylo vytvořeno jako orientační systém pro obyvatele těžko dostupných částí hor.

Horská služba: Historie, obnova a údržba tyčového značení v českých horách
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

Trasy, které jsou do dnešních dní tímto způsobem značeny, byly vedeny od prvopočátku v nejpříhodnějších terénních podmínkách a s důrazem na co nejbezpečnější přístup k objektům. V dnešní době jsou tyčované cesty určeny k bezpečnému pohybu v horách pro turisty, kteří je v zimním období navštíví.

Význam tyčového značení  je neocenitelný především v období, kdy hory pokrývá sněhová pokrývka, která zhoršuje orientaci a naprosto nejdůležitější roli hraje při výskytu mlhy a silného větru doplněného sněžením. Údržba tyčového značení tvořeného dřevěnými tyčemi je jedním z úkolů Horské služby. To, jak dlouhé silné a s jakým rozestupem se tyče instalují závisí na terénu, kterým daná značená cesta prochází. Obecně se dá říct, že tyče jsou při osazování zhruba 3-4 metry dlouhé a instalace je s rozestupem 10 – 12 metrů. Při současných cca 160 km značených cest se jedná o zhruba 16 000 tyčí, které zaručují bezpečnost turistů v našich nejvyšších horách. Dobrovolní a profesionální členové Horské služby každoročně vyrábějí nové tyče pro obnovu instalace značení. Výroba tyčí probíhá ručně formou pokácení a odvětvení stromů na místech vybraných lesními hospodáři. Kontrola a doplnění tyčového značení je prací profesionálních členů. Každý z těch krkonošských má na starosti cca 8-10km úsek, který musí být před zimní sezónou ve stoprocentní kondici. Roznos nebo rozvoz tyčí na místa instalace a následné pevné usazení tyče, není zcela lehká práce. K zasazení do mnohdy kamenitého povrchu záchranáři používají ocelového pajsru (více než 1 metr dlouhá železná tyč s hrotem a pevným zakončením s hmotností okolo 10 kg), stojí je značné úsilí a zabere celou část podzimního období. Pro zjednodušení a zrychlení jejich práce si v průběhu roku na hřebenech vytvářejí úložiště tyčí (kužely), které mohou návštěvníkům připomínat indiánská teepee. Tato úložiště však nejsou přístřešky a prosíme návštěvníky hor, aby je tak neužívali. Renovace značení probíhá v důsledku poškození povětrnostními vlivy, ale bohužel také lidským faktorem. „Každý ze záchranářů, kteří mají obnovu tyčového značení jako součást pracovní náplně, bohužel zažívá situaci, kdy po zimní sezóně je paradoxně poškození daleko menší než po sezoně letní. Mnohokrát se setkáváme s telefonáty, ve kterých lidé oznamují, že potkali skupinu lidí, kteří tyče vytahují zahazují nebo lámou. Tento druh vandalismu je pro nás naprosto nepochopitelný a pravděpodobně souvisí především s neznalostí významu důležitosti takto instalovaného orientačního systému,“ doplnil k situaci Marek Fryš záchranář a mluvčí Horské služby.

V souvislosti s výše zmíněnými fakty, si dovolujeme všechny návštěvníky našich hor požádat o jistou úctu před významem tyčového značení a prací členů Horské služby. Ten nejlepší způsob, jak ji mohou projevit je to, že nebudou tyčové značení úmyslně poškozovat a ničit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Poradní orgán ombudsmana: Novela školského zákona negativně ovlivní děti s postižením

22:15 Poradní orgán ombudsmana: Novela školského zákona negativně ovlivní děti s postižením

Poradní orgán veřejného ochránce práv pro oblast ochrany práv osob se zdravotním postižením požádal …