Hospodářská komora: Ministra Síkelu v Turecku doprovodí podnikatelská delegace

18.10.2022 22:33 | Tisková zpráva

Dvě podnikatelská fóra a dvoustranná obchodní jednání organizuje během tohoto čtvrtka a pátku Hospodářská komora České republiky v Turecku. V hlavním městě Ankaře a také v Istanbulu bude 35členná podnikatelská delegace s tureckými firmami projednávat nové zakázky a možnosti, jak posílit vzájemné obchodní vztahy. Jednání budou probíhat i se zástupci tureckého ministerstva obchodu. Podnikatelé doprovodí na pracovní cestě do této země ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Podnikatelskou delegaci povede prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Hospodářská komora: Ministra Síkelu v Turecku doprovodí podnikatelská delegace
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Podnikatelskou delegaci tvoří firmy působící v lehkém i těžkém strojírenství dodávající své produkty zejména do oblastí energetiky, dopravy a elektrotechnického průmyslu, ale také podniky působící v oblasti výstavby infrastrukturních projektů. 

Do Turecka tento týden míří kupříkladu výrobci elektrických pohonů a trakčních motorů pro trolejbusy, tramvaje, lokomotivy a důlní vozidla, výrobci průmyslových armatur, železničních šroubů, ložisek pro kolejová vozidla i větrnou energetiku, technologií pro úpravy vod, plastových kanalizačních systémů, vodárenských, důlních a průmyslových čerpadel a také výrobci tvářecích strojů, strojů pro důlní dopravu či kolejových vozidel pro městskou dopravu a železnici. V podnikatelské delegaci nechybí ani přepravci zboží, pojišťovny nebo výzkumné a zkušební ústavy nebo instituty pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

Turecko patří mezi tradiční obchodní partnery České republiky, je šestým nejvýznamnějším partnerem mimo země Evropské unie. České firmy do Turecka exportují zboží zhruba za 52,1 mld. Kč, dovoz zboží z Turecka v roce 2021 meziročně skokově narostl, z Turecka bylo importováno zboží za 52,6 mld. Kč. Podobný trend pokračoval i v prvních měsících roku 2022 – objem vzájemné obchodní výměny mírně roste, zejména vlivem tureckého dovozu do České republiky.

Česká republika je jako nejprůmyslovější země Evropské unie v Turecké republice vnímána i jako země s velmi dobrou reputací výrobků a širokým spektrem jejich uplatnitelnosti v mnoha sektorech.

Hospodářská komora České republiky organizuje s tureckými protějšky řadu dvoustranných aktivit. Vedle podnikatelských misí a podnikatelských fór je zapojena i v multilaterálních evropských aktivitách, jako je kupř. program Turkey-EU Business Dialogue. V rámci něj poskytla tureckým malým a středním firmám z oblasti Samsun školení, na která navazovala podnikatelská mise Hospodářské komory do Samsunu v září 2020 za účasti 10 českých firem.

Hospodářská komora České republiky letos v pražském Florentinu přijala delegace z měst Cizre a Gaziantep. Vloni hostila ministra obchodu Turecka Mehmeta Muşe, podnikatelská mise organizovaná tento týden na tuto návštěvu navazuje. Poslední podnikatelská mise do Turecka, která byla součástí pracovní cesty předsedy vlády a ministra průmyslu, se uskutečnila v září 2019. Podnikatelskou delegaci tehdy tvořily čtyři desítky českých firem.

Hlavním tureckým protějškem Hospodářské komory České republiky je Sdružení tureckých obchodních a průmyslových komor a komoditních burz „TOBB“ (Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye). Hospodářská komora ale spolupracuje také s řadou regionálních obchodních komor, především s ITO (Istanbulská obchodní komora), ATO (Ankarská obchodní komora) a Samsunskou OPK.

Hospodářská komora provozuje rovněž i Česko-turecký smíšený výbor, který vznikl na základě dohody mezi Hospodářskou komorou a TOBB už v roce 1991. Turecká strana výboru působí pod organizací DEIK (Foreign Economic Relations Board) založenou Ministerstvem hospodářství Turecké republiky, TOBB a dalšími subjekty.

Do podnikatelské mise se mohla u Hospodářské komory přihlásit kterákoli česká firma se zájmem o turecký trh bez ohledu na předmět podnikání, velikost nebo region, v němž působí. Náklady spojené s organizací mise stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou si hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…