Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školáky

17.09.2014 10:15 | Zprávy

Děti mají za sebou už polovinu prvního měsíce ve škole a vám možná již pomalu docházejí nápady, jaké svačinky jim s sebou připravovat. Dopolední svačinu pro školáky se nevyplatí podceňovat, měla by být chutná a také zdravá. V tomto článku vám přinášíme tipy na zdravé a pestré pomazánky, jejichž příprava vám nezabere mnoho času a zároveň budou vašim dětem chutnat.

Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školáky
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Rybí tuk už není nutný

Na tuto pomazánku budete potřebovat 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti. Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.

„Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou,“ vysvětluje Luděk Šarman, specialista na zdravou výživu ze společnosti Walramcom. „Dříve jsme při pravidelném doplňování omega-3 kyselin byli odkázáni téměř výhradně na rybí olej, který děti často nenáviděly pro jeho charakteristický pach i chuť. Lněný olej oproti tomu nezapáchá a jeho chuť je neutrální. Nejlepší vstřebatelnosti omega-3 kyselin z tohoto oleje dosáhneme ve spojení s tvarohem, jogurtem, ořechy či tvrdým sýrem. Nesmí se však upravovat tepelně,“ dodává Šarman.

Pomazánka proti ztrátě energie

Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení. Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Ředkvičky jsou zdrojem velkého množství vitaminu C a kyseliny listové. Nedostatek této kyseliny v naší populaci je bohužel více než častý. Jedním z jeho projevů může být například únava, ztráta energie nebo bolest sliznic v ústech.

Přírodní povzbuzení imunity

Ačkoli ani tato pomazánka není příliš časově náročná, je nutné s její přípravou začít večer předem. Čtyřicet gramů slunečnicových semínek spařte vařící vodou a nechte je přes noc odstát. Druhý den je sceďte a přidejte k nim nadrobno nakrájenou menší cibuli a stroužek česneku, které předtím opražte na olivovém oleji. Ke směsi pak přidejte jedno čerstvé a jedno sušené rajče. Zalijte menším rajčatovým protlakem, přidejte trošku soli, kapku citronové šťávy a lžíci lněné vlákniny. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Rajčata jsou dětskému organismu prospěšná především svým obsahem vitaminu C a vápníku, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj kostí a zubů. Obsahují také zinek, jenž pomáhá v boji proti infekcím, a železo. To je v rajčeti až ve trojnásobné dávce oproti mléku.

Sladká variace pro malé mlsouny

I mlsným dětem můžete připravit zdravou svačinu. Budete pro ni potřebovat 100 g lískových ořechů, mletá vanilka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíci lněného oleje, 3 lžíce javorového sirupu a ½ lžičky citronové šťávy. Na pánvi začněte pražit ořechy. Jakmile začnou vonět, odstavte je a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte na menší části. Přilijte javorový sirup, oleje, citronovou šťávu a přidejte lněnou vlákninu. Směs opět pořádně promixujte a ochuťte mletou vanilkou.

„Přidáním lněné vlákniny do této jemně sladké pomazánky zajistíte dětem normální průchodnost střev. Vláknina střeva mechanicky vyčistí a odvede z nich škodlivé látky. Čistá střeva jsou nejen pro mladý organismus velice důležitá – sliznice střev totiž může účinněji vstřebávat důležité živiny ze stravy,“ uzavírá Luděk Šarman ze společnosti Walramcom.

Walramcom s.r.o.

Walramcom se zabývá prodejem a distribucí produktů ze lnu setého, které jsou určeny pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Společnost Walramcom založil po dvacetileté praxi v oboru chemie pan Luděk Šarman s cílem poskytnout českému zákazníkovi kvalitní lněné oleje, lněnou vlákninu a funkční superpotraviny zpracované těmi nejmodernějšími technologiemi. Díky spojení s ekologickou farmou Waihi Bush z Nového Zélandu a vysoké kvalitě technologického procesu výrobního závodu Functional Whole Foods, Ltd., v roce 2009 Walramcom uvedl na český trh ucelenou řadu lněných produktů. Ty pochází výhradně z ekologického zemědělství a jejich výroba je ověřena novozélandskou vládou a jejím certifikátem AsureQuality. Kromě distribuce lněných olejů Walramcom dlouhodobě šíří osvětu ohledně zdravého stravování a publikuje recepty využívající lněné oleje a zdravé potraviny.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Zuzana Ožanová byl položen dotaz

Poděkováni ODS

Začal jsem manuálně pracovat v létě roku 1967, kdy mi bylo 15.let. Dnes v roce 2024, listopad musím pracovat stále. Jsem docentem na vysoké škole.Pracuji tedy 57 let. Bohužel musím! Myslíte že je to správné? Důvod je udržení alespoň průměrné životní úrovně. Děkuji za vysvětlení.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Nejposlouchanější stanice Radiožurnál dál posiluje pozice na trhu

22:03 Český rozhlas: Nejposlouchanější stanice Radiožurnál dál posiluje pozice na trhu

Aktuální výsledky národního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radioprojekt za 2. a 3. kv…