Jablonec nad Nisou: Autobus nedojel – i toto je realita dnešních dní

15.09.2022 13:44 | Tisková zpráva

Cestující v některých krajích naší republiky silně pociťují problém, který trápí celou Českou republiku – nedostatek profesionálních šoférů. Tento systémový problém nejvíce pociťují obyčejní lidé, tj. cestující, kteří se nemohou dostat do práce, školy či k lékaři.

Jablonec nad Nisou: Autobus nedojel – i toto je realita dnešních dní
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

V České republice chybí dle statistik na 25 000 řidičů. Autodoprava je páteří ekonomiky a její výpadky se dotýkají každého z nás. Zaměstnanci mají problém dostat se do práce, děti do škol, obyvatelé k lékaři, na úřady.

Tento stav je aktuálně medializován v Pardubickém a Středočeské kraji, kde neodjíždí stovky spojů denně. Situace donutila vedení kraje cestujícím zrušit poměrně velké množství spojů.

Pokud nedojde k ráznému řešení, situace se bude výrazně zhoršovat. Dle statistiky je v současné době přibližně 20 % řidičů již v důchodovém a 30 % v předdůchodovém věku. Na autobusové dopravě jsou nejvíce závislí školáci, mládež a senioři, kteří kvůli nedostatku řidičů zůstanou odříznuti od ostatních částí jejich regionu.

„Odstranění byrokratických překážek při získání potřebného řidičského oprávnění pro Čechy a zahraniční pracovníky by usnadnilo firmám získat další kvalifikované pracovníky,“ sděluje Kateřina Kratochvílová. Jedním z rychlých řešení aktuální situace je nábor profesionálních řidičů z cizích zemí.

Při současném konfliktu na rusko-ukrajinských hranicích je třeba urychleně vyřešit aktuální problémy:

  • Vydat stanovisko k prodloužení pracovních víz vydaných uprchlíkům s platností do 31.3.2023.
  • Povolení žádosti o dlouhodobé pracovní vízum – zaměstnaneckou kartu pro stávající řidiče, kteří pracují na vízum uprchlíka.
  • Umožnit uprchlíkům vstup na trh práce jen se zaměstnaneckou kartou (fluktuace cizinců, které posílají agentury práce z jednoho zaměstnání do druhého).
  • Vydat stanovisko k propadlým vízům u cizinců, kteří kvůli válečnému konfliktu zůstali na Ukrajině.
  • Navýšení kvót pro zaměstnance z Makedonie, Moldavska a Srbska.

K dlouhodobým řešením patří účinná pomoc při zajištění nových řidičů státem. V minulosti řidiče autobusů i kamionů vychovávala armáda, což skončilo zrušením základní vojenské služby. Náhrada výchovy řidičů profesionálů již chybí ca 30 let.

V ČR hrozí v řádu několika let kolaps ekonomiky z důvodu vysokého – důchodového věku řidičů, tzn. v krátkém časovém období kolaps dopravy, výrazné omezení veškeré výroby atd.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…