Jihomoravský kraj: Zastupitelé odsouhlasili pomoc krajským příspěvkovým organizacím v boji s drahými energiemi

23.09.2022 21:20 | Tisková zpráva

Rostoucí ceny energií v kombinaci s vysokou inflací mají neblahý dopad na rozpočty krajských příspěvkových organizací.

Jihomoravský kraj: Zastupitelé odsouhlasili pomoc krajským příspěvkovým organizacím v boji s drahými energiemi
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání 22. září 2022 proto odsouhlasili další peněžní pomoc ve výši 72 mil. Kč školám a kulturním příspěvkovým organizacím. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Krajská zdravotnická zařízení pak obdrží celkovou podporu ve výši 30 milionů korun, na připravované projekty na fotovoltaiku a energetické úspory budov u 3 nemocnic kraj přispěje 2,7 mil. Kč.

„Školám, nemocnicím, sociálním a kulturním příspěvkovým organizacím jsme pomohli v boji s drahými energiemi už na konci března. Částka 102,3 miliony korun pokryla přibližně polovinu očekávaného nárůstu cen energií. Našim úkolem je zajistit, aby  mohly naše organizace fungovat normálně i v této těžké době. Proto rozdělíme dalších 70 milionů do škol a 2 miliony pro muzea a ostatní kulturní instituce,“ okomentoval situaci jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Krajské zdravotnické příspěvkové organizace (9 nemocnic, ZZS JMK a 4 zdravotnická zařízení) obdržely také letos na jaře od zastupitelů finanční pomoc, a to ve výši 30 milionů korun. Stejná částka k nim od Jihomoravského kraje zamíří i po zářijovém zastupitelstvu.

„Podpoříme i již naplánované projekty nemocnic na energetickou úpravu budov. Příprava je náročná, ale výsledkem je velká úspora prostředků nemocnic, které budeme moct přesměrovat tam, kde je to nejpotřebnější – do lepší péče o naše pacienty,“ řekl radní pro zdravotnictví Jiří Kasala. „Každá ze tří nemocnic dostane z krajského rozpočtu 900 tisíc korun – kyjovská nemocnice na fotovoltaiku, nemocnice v Břeclavi a ve Vyškově na energeticky úsporná opatření.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …