KHS Jihočeského kraje: Kvalita vody na Orlíku u Podolska, na Lipně v Černé v Pošumaví a dalších

26.07.2024 16:33 | Tisková zpráva

Aktuálně je na Orlíku u Podolska, na Lipně u Černé v Pošumaví a v rekreačním rybníku Hejtman kvalita vody hodnocena čtyřkou. Další sledované lokality v kraji jsou vesměs hodnoceny stupněm tři, pouze voda u Lipna nad Vltavou má dvojku.

KHS Jihočeského kraje: Kvalita vody na Orlíku u Podolska, na Lipně v Černé v Pošumaví a dalších
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„Mimořádné rozbory vody, odebírané na začátku týdne, ukázaly oproti minulému týdnu zhoršení kvality vody i na Lipně u Černé v Pošumaví. Prakticky ve všech sledovaných koupacích oblastech s výjimkou vody u pláže v Lipně nad Vltavou byly překročeny hodnoty pro ukazatele chlorofyl-a, pro sinice, a v některých místech se vytváří vodní květ. Na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko hodnotíme vodu stupněm čtyři na pětistupňové škále, voda zde je nevhodná ke koupání a jsou zde překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a a vytváří se zde vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Stupněm čtyři, tedy jako nevhodnou ke koupání, hodnotíme i kvalitu vody v rekreačním rybníku Hejtman, kde jsou překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a a je zde snížená průhlednost. Čtyřkou aktuálně hodnotíme i kvalitu vody na Lipně u pláže v Černé v Pošumaví, kde jsou překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a a enterokoky. V těchto oblastech voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Stupněm tři je hodnocena voda na Orlíku u autokempu Radava. Trojka představuje zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou. Podle aktuálního rozboru je na Radavě překročena limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a a vyskytuje se zde výrazný vodní květ. Stupněm tři je hodnocena i voda ve Staňkovském rybníku. Na Staňkovském rybníku jsou překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice a chlorofyl-a.

Nejlépe, dvojkou, je tento týden hodnocena voda u pláže v Lipně nad Vltavou. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Voda u pláže v Horní Plané v tomto mimořádném odběru sledována nebyla, protože minulý týden byla hodnocena jako vhodná ke koupání a vyhověla stanoveným ukazatelům. 

Řádné odběry ve sledovaných koupacích oblastech Jihočeského kraje budou realizovány na začátku příštího týdne a výsledky budou zveřejněny ve čtvrtek 1. srpna.  

Koupací oblasti jsou stanoveny zákonnou normou a v Jihočeském kraji jsou dlouhodobě kontrolovány dvě koupací oblasti na Orlíku – Podolsko a Radava, tři koupací oblasti na Lipně - pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a v Horní Plané, a pravidelně se sleduje jakost vody i ve dvou vyhledávaných rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně. Termíny kontrol jsou stanoveny monitorovacím kalendářem, k řádným odběrům dochází jednou za dva týdny a k mimořádným i mimo tyto termíny v případě, že rozbory vzorků vody v dané lokalitě nevyhověly stanoveným ukazatelům. Vzorky jsou pro zjednodušení hodnoceny stupněm 1 – 5, jednička znamená vynikající jakost vody ke koupání, pětka naopak zákaz koupání. Bližší informace k rozborům jsou k dispozici i na webu KHS Jihočeského kraje www.khscb.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…