KHS Jihočeského kraje: V kraji je 139 potvrzených případů lymeské boreliózy

01.06.2024 16:46 | Tisková zpráva

Jihočeští hygienici evidují k 22. kalendářnímu týdnu celkem 139 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 13 případů klíšťové encefalitidy.

KHS Jihočeského kraje: V kraji je 139 potvrzených případů lymeské boreliózy
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„U klíšťové encefalitidy jsme v týdnu zaznamenali dva nové případy, aktuálně registrujeme od začátku roku třináct potvrzených případů, to je o osm více než vloni v tomto období. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu šest nových případů. Aktuálně tak evidujeme 139 nahlášených a potvrzených případů, což je o 31 více než vloni v tomto období. Je patrné, že především u lymeské boreliózy bude letos výskyt tohoto onemocnění patřit k nejvyšším za poslední roky,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.  

Od začátku roku tedy bylo v Jihočeském kraji potvrzeno 13 případů klíšťové encefalitidy: Českokrumlovsko má 4, Českobudějovicko rovněž 4, Táborsko 3, a po jednom případu klíšťové encefalitidy má Jindřichohradecko a Prachaticko. Potvrzeno bylo dále 139 případů lymeské boreliózy, o 31 více než vloni v tomto období, v týdnu přibylo 6 nově potvrzených případů. Nejvíce jich je momentálně na Českobudějovicku (44), Jindřichohradecku (28) a Táborsku (29). Dále je na Českokrumlovsku 11 případů, na Písecku rovněž 11, na Prachaticku 12 a na Strakonicku jsou 4.

Pro srovnání:  V sezoně 2023 bylo v kraji evidováno celkem 518 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma. Optimální období pro očkování je před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro víkendové dny na většině území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na čtvrtém stupni pětistupňové škály, představujícím vysoké riziko. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Preventivně-bezpečnostní akce ve Věznici Valdice

19:02 Vězeňská služba: Preventivně-bezpečnostní akce ve Věznici Valdice

Ve středu se ve Věznici Valdice uskutečnila preventivně-bezpečnostní součinnostní akce jednotek z ně…