KHS Jihočeského kraje: Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman je na čtyřce

10.08.2024 7:14 | Tisková zpráva

V tomto týdnu je kvalita vody ke koupání hodnocena stupněm 4 na Orlíku u Podolska a v rekreačním rybníku Hejtman. Další sledované lokality v kraji jsou hodnoceny stupněm 3, voda u pláže v Lipně nad Vltavou má dvojku.

KHS Jihočeského kraje: Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman je na čtyřce
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„Mimořádné rozbory vody tento týden vedle sinic, chlorofylu-a, případně vodního květu ukázaly na Orlíku u Podolska i překročení ukazatelů bakterie E. coli /Escherichia coli/. Čtyřkou hodnotíme jakost vody právě u tábořiště Podolsko, voda zde je nevhodná ke koupání a jsou zde překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a, bakterie E.coli, která je indikátorem fekálního znečištění, a vytváří se zde vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Stupněm čtyři, tedy jako nevhodnou ke koupání, hodnotíme i kvalitu vody v rekreačním rybníku Hejtman, kde jsou překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a, enterokoky a je zde snížená průhlednost. V těchto dvou oblastech voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Stupněm tři je hodnocena voda na Orlíku u autokempu Radava. Trojka představuje zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou. Podle aktuálního rozboru je na Radavě překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vyskytuje se zde vodní květ. Stupněm tři je hodnocena i voda ve Staňkovském rybníku. Na Staňkovském rybníku je zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních potíží, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnou zdravotní potíže, proto se doporučuje osprchovat se čistou vodou. Jsou zde překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice a chlorofyl-a.

Voda u pláže v Lipně nad Vltavou je hodnocen stupněm 2. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je však souhrnně hodnocena jako voda hodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Voda u Černé v Pošumaví a Horní Plané v rámci mimořádných odběrů hodnocena tento týden nebyla, protože v minulém týdnu vyhověla stanoveným ukazatelům. 

Řádné odběry v koupacích oblastech Jihočeského kraje, které nevyhověly stanoveným ukazatelům, budou realizovány na začátku příštího týdne a výsledky budou zveřejněny ve čtvrtek 15. srpna.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu se nezměnil

13:21 Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu se nezměnil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o?0,3 ?%. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v…