KHS Jihočeského kraje: Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman je na čtyřce

10.08.2024 7:14 | Tisková zpráva

V tomto týdnu je kvalita vody ke koupání hodnocena stupněm 4 na Orlíku u Podolska a v rekreačním rybníku Hejtman. Další sledované lokality v kraji jsou hodnoceny stupněm 3, voda u pláže v Lipně nad Vltavou má dvojku.

KHS Jihočeského kraje: Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman je na čtyřce
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„Mimořádné rozbory vody tento týden vedle sinic, chlorofylu-a, případně vodního květu ukázaly na Orlíku u Podolska i překročení ukazatelů bakterie E. coli /Escherichia coli/. Čtyřkou hodnotíme jakost vody právě u tábořiště Podolsko, voda zde je nevhodná ke koupání a jsou zde překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a, bakterie E.coli, která je indikátorem fekálního znečištění, a vytváří se zde vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Stupněm čtyři, tedy jako nevhodnou ke koupání, hodnotíme i kvalitu vody v rekreačním rybníku Hejtman, kde jsou překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a, enterokoky a je zde snížená průhlednost. V těchto dvou oblastech voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Stupněm tři je hodnocena voda na Orlíku u autokempu Radava. Trojka představuje zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou. Podle aktuálního rozboru je na Radavě překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vyskytuje se zde vodní květ. Stupněm tři je hodnocena i voda ve Staňkovském rybníku. Na Staňkovském rybníku je zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních potíží, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnou zdravotní potíže, proto se doporučuje osprchovat se čistou vodou. Jsou zde překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice a chlorofyl-a.

Voda u pláže v Lipně nad Vltavou je hodnocen stupněm 2. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je však souhrnně hodnocena jako voda hodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Voda u Černé v Pošumaví a Horní Plané v rámci mimořádných odběrů hodnocena tento týden nebyla, protože v minulém týdnu vyhověla stanoveným ukazatelům. 

Řádné odběry v koupacích oblastech Jihočeského kraje, které nevyhověly stanoveným ukazatelům, budou realizovány na začátku příštího týdne a výsledky budou zveřejněny ve čtvrtek 15. srpna.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSSZ: Ošetřovné při uzavření škol, výplaty důchodů a nemocenského v hotovosti

10:41 ČSSZ: Ošetřovné při uzavření škol, výplaty důchodů a nemocenského v hotovosti

Vzhledem k aktuální povodňové situaci informuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jak moho…