„Zejména ve starších smrkových porostech se objevují smrky s rezavými korunami. A mnohé další napadené stromy, doposud se zelenou korunou a neopadanou kůrou, budou postupně rezavět. A právě vyhledání a zpracování už napadených zelených stromů je klíčové pro boj s kůrovcem. Nelze se omezit na těžbu stromů s rezavou korunou a opadávající kůrou. Stěžejní je věnovat pozornost stromům, kde závrtové otvory a drtinky na patě kmene signalizují napadení kůrovcem,“ zdůrazňuje radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Pavel Hájek.
Právě na téma, jak správně postupovat proti kůrovci a jak zajistit obnovu lesa po provedení těžby, zpracoval Kraj Vysočina krátké informační spoty. S nimi je možné se seznámit ZDE. Videa obsahují základní informace, jak se kůrovec vyvíjí, jak napadá stromy a jak proti němu správně postupovat. Pod tímto odkazem lze také nalézt krátké video zaměřené na téma obnovy lesa. Díky němu si můžeme uvědomit základní principy, které s obnovou lesa souvisí a které je třeba brát v potaz.
Pokud nemá vlastník lesa zajištěný odvoz dřeva bezprostředně po těžbě a přiblížení na skládku, je třeba věnovat patřičnou pozornost asanaci kůrovcem napadeného dřeva, aby nedošlo k vyrojení kůrovce ze skládkovaného dřeva. Jedním z velice vhodných způsobů je použití odkorňovacích hlavic na harwestoru přímo při provádění těžby a sortimentaci, svůj význam má např. i chemická asanace. Mechanická i chemická asanace dřeva je finančně podporována z Ministerstva zemědělství ČR podle nařízení vlády č.30/2014 Sb (více informací ZDE).
Dle stejných pravidel jsou financovány i další lesnické činnosti, např. ukládání klestu na hromady, zalesňování a následná péče. Žádosti přijímá a administruje příslušný krajský úřad, ještě před zahájením prací je zde potřeba podat jednoduché ohlášení.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva