Lesy ČR dokončily úpravu Městeckého potoka ve Vojnově Městci

31.07.2012 9:20 | Zprávy

Lesy ČR úspěšně dokončily úpravu Městeckého potoka ve Vojnově Městci na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou.

Lesy ČR dokončily úpravu Městeckého potoka ve Vojnově Městci
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Úspěšnou rekonstrukcí koryta toku došlo až k dvojnásobnému zvýšení jeho průtočné kapacity. Touto rekonstrukcí tak byla zvýšena ochrana obyvatel před případnými povodněmi a významně bylo sníženo riziko ohrožení přilehlých nemovitostí. Celkové náklady na realizaci tohoto opatření činily 2,9 milionů korun.

Městys Vojnův Městec se nachází přibližně 8 km jižně od města Hlinska, mezi Žďárem nad Sázavou a Ždírcem nad Dobravou. Městecký potok je pravostranným přítokem Doubravy a plocha jeho povodí činí bezmála 11,4 km2.

Koryto toku bylo v minulých letech upraveno nesouvislým srubovým opevněním a příčnými prahy z kulatiny. Tato úprava byla již dožilá, docházelo k silné břehové i dnové erozi a sedimentaci splavenin, která v řešené trase toku výrazně omezovala jeho kapacitu. Nová úprava v délce 523 m navazuje na již upravenou část z roku 2008. Kapacita koryta byla novou úpravou ze stávající pětileté vody zvýšena na dvacetiletou. Koryto bylo stabilizováno příčnými kamennými pasy a kamennými prahy. Podélné opevnění koryta je řešeno těžkou kamennou rovnaninou. Ve spodní části úpravy je koryto tvořeno složeným profilem pro převedení větších průtoků. V tomto místě Lesy ČR rovněž plánují vybudovat dřevěný altánek, který bude hrazen z Programu 2020 – Zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…