Liberecký kraj: Průmyslovka vyšle učitele na zkušenou do zemí Visegrádu

13.10.2022 9:48 | Tisková zpráva

Opravdu učíme stejně? Tuto otázku si příští rok položí čtyři učitelé liberecké průmyslovky během výměnných pobytů u svých kolegů na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Zapojí se do projektu, na který škola získala díky Agentuře regionálního rozvoje finance z Visegrádských fondů. Co pobyty přinesou regionu? „Učitelé získají přehled o způsobech výuky v zahraničí, poznají jinou kulturu a zlepší své jazykové vybavení. To vše pak budou moci v hodinách přenést na své studenty,” slibuje si od projektu Jaroslav Semerád, ředitel SPŠSE a VOŠ v Liberci.

Liberecký kraj: Průmyslovka vyšle učitele na zkušenou do zemí Visegrádu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Česko usiluje o přísun investic do technologicky náročných oborů s vyšší přidanou hodnotou. Naráží však na limity v podobě nedostatku mladých lidí s dostatečným technickým vzděláním a jazykovou vybaveností. „Existuje obecně nesoulad mezi tím, jak rychle se vyvíjejí nové technologie a tím, jak na to reagují školské osnovy,” uvádí Jaroslav Semerád. Od mezinárodní výměny zkušeností si slibuje zmírnění tohoto hendikepu.

Učitelé se v partnerských školách zaměří především na získání poznatků z výuky informačních technologií, kybernetiky a robotiky. Zajímat je budou také mimoškolní programy. Není totiž výjimkou, že v těchto programech, zaměřených zpravidla více na praxi a řešení reálných problémů, studenti dosahují lepších výsledků než v tradiční školní výuce plné teorie.

Na závěr celého projektu nazvaného „Do we teach the same way?” se zástupci všech zúčastněných škol sejdou na semináři v Liberci. Představí zde svá doporučení, jak výuku na průmyslových školách v jednotlivých zemích inovovat. A to stále není vše. „Chceme, aby nově navázané kontakty učitelů po skončení projektu umožnily i studentům lepší zapojení do mezinárodních projektů nebo soutěží," dodává Semerád.

Projekt je z těch, které mají podpořit bolavé místo na regionálním trhu práce. Proto škole s jeho zpracováním pomohla krajská Agentura regionálního rozvoje z kapacit projektu Smart Akcelerátor. „Liberecký kraj je považován za významné průmyslové centrum země. Aby si tento status i do budoucna zachoval, je zapotřebí pečovat o úroveň technického vzdělávání v regionu,” uvádí Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova a dodává, že projekt „Do we teach the same way?” je jednou z praktických ukázek, jak tato péče ze strany kraje vypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…