MHMP: Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují

03.10.2024 19:39 | Tisková zpráva

Před rokem začala platit nová pravidla nájemního bydlení v hlavním městě a prvních dvanáct měsíců jejich fungování ukazuje, že se jedná o cestu správným směrem. Nový systém je spravedlivější ke všem skupinám žadatelů a zároveň se radikálně snížily počty stížností na nájemníky.

MHMP: Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Nový systém je nejen spravedlivější a citlivější k lidem v sociální nouzi, ale zároveň jim poskytuje větší a systematičtější podporu a péči, díky odborníkům z našeho Centra sociálních služeb. Ti nejen pomáhají v hodnocení žádostí, ale zároveň i se zabydlováním a s dalšími službami novým nájemníkům, pokud je to potřeba,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Tato skupina žadatelů o pražské nájemní byty má nyní odbornější péči a zároveň je jejich situace podpořena spoluprací s několika neziskovými organizacemi, které v rámci uzavřených memorand získávají byty ve speciálním režimu. Všechna memoranda s neziskovými organizacemi jako jsou Bona, Rubikon, Naděje, Baobab nebo Letní dům dostaly všechny byty, o které si pro své klienty zažádaly.

„V tuto chvíli se jedná o bezmála 50 bytů pro klienty, které doprovází zaměstnanci neziskových organizací. Jejich sociální práce nám významně pomáhá řešit bezdomovectví a zabydlování. Všem pracovníkům v tomto oboru bych chtěla také touto cestou moc poděkovat za jejich obětavou práci,“ doplňuje náměstkyně Alexandra Udženija.

Správnost změny pravidel dokazuje i radikální snížení počtu stížností na nájemníky, kteří získali byt v sociální tísni. Dříve bylo téměř 150 stížností ročně, zatímco po zavedení nového systému jsme nezaznamenali ani jednu. To je důkazem, že důkladnější posouzení a odborný přístup přinášejí lepší výsledky pro všechny zúčastněné. Tedy nejen pro nové nájemníky, ale i pro ty stávající, kteří si zaslouží také klid a důstojné bydlení.

Nová pravidla v neposlední řadě rozšiřují možnosti pro další skupiny žadatelů, například pro mladé rodiny, kterým se díky těmto změnám otevírají nové příležitosti. „Už více než deset mladých rodin našlo díky změnám v pravidlech v Praze nový domov. Právě na startu rodinného i pracovního života je tato podpora velmi důležitá,“ říká na závěr Alexandra Udženija.

Poděkování patří zaměstnancům odboru bytového fondu Magistrátu hl. m. Prahy, Centra sociálních služeb Praha i neziskových organizací, kteří se podílejí na této práci. Hlavní město, které v tuto chvíli disponuje přibližně 7 000 byty, se snaží svůj bytový fond rozšiřovat a podporovat také městské části ve výstavbě a rekonstrukcích budov na nájemní byty. Minulý týden se například otevřela nově zrekonstruovaná budova bývalého hotelu Sandra, kam se začíná stěhovat 174 nových nájemníků. V příštím roce by mělo přibýt dalších 275 bytů na Opatově. Další přibydou na Černém Mostě nebo v Korunní a Moskevské ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují

19:39 MHMP: Nová pravidla nájemního bydlení se osvědčují

Před rokem začala platit nová pravidla nájemního bydlení v hlavním městě a prvních dvanáct měsíců je…